onsdag 11 mars 2009

Enkelt!

När jag bodde i London delade jag lägenhet med några tjejer på Portobello rd. Vilka roliga tider! Centralpunkten var: köket! Kylen var aldrig tom och det var alltid någon som kände för att laga middag ihop eller dela med sig. Vi var som en stor lycklig kollektivfamilj där i notting hill.

Problemet med vardagsmatlagning är ofta brist på fantasi eller lathet eller tristessen i att laga mat till sig själv (eller andra..) som står i vägen då man kommer hem hungrig efter en låååång dag. Har man då inte en Stepford wife/husband som väntar med grönsallad och gratäng så kanske steget från findus till köksmästare känns långt?

Det behöver inte vara komplicerat att tillaga maten själv(a). Och det krävs absolut ingen kockutbildning. Här kommer lite tips:
  • Gör veckoplaneringar - skriv matlistor där du inhandlar mat för hela veckan, då slipper du stå handfallen inför ett tomt skafferi. Matkuponger & matlistor är definitivt i ropet
  • Köp frysta grönsaker - näringsinnehållet är ofta väldigt bra och det går fort att värma.
  • Gör din egen snabbmat. Laga extra mat som du kan frysa: kyckling- och kötträtter, soppor, linsbiffar går utmärkt att frysa.
  • Frys färdigkokt basvara. Det bästa riset har också oftast lång koktid..... (Älskar BioFoods Basmati fullkornsris!) - koka då extra mycket och frys in i portionspåsar.
  • Investera i en vakuum burk. Grönsaker och lagad mat håller sig fräscht mycket längre.
  • Favorit-snabbrecept. Lär dig några enkla snabbrecept som du kan ha i "bakfickan" då tid och fantasi brister.
  • Dressing: Blanda till en större mängd dressing så slipper du till nästkommande middagar. Olivolja, balsamvinäger, senap, vitlök tycker jag är gott.

Enkla snabbrecept:

  • Fullkornspasta eller quinoa med pressad vitlök, olivolja, upptinad kokt broccoli, cashewnötter, salt & svartpeppar.
  • Fräs gul lök, röd paprika i några minuter. Tillsätt tonfisk och krossade tomater (på burk), buljong (gärna BioFoods lantbuljong) och chilikrydda/tabasco. Ät tillsammans med fullkornsris.
  • Hemmagjord smarrig pesto: finhacka eller mixa basilika/persilja/grönkål och tillsätt olivolja, pressad/finhackad vitlök, finhackade pinje- eller hasselnötter, salt & peppar. Urgott till pasta och cocktailtomater, eller som tillbehör till salladen/huvudrätten.
  • Riven vit- och rödkål, morot, squash är saftigt gott och är bra alternativ till feta såser. Tillsätt gärna olivolja, vinäger och senap - en god bassallad!
  • Omelett (ägg+salt+peppar+vitlök) med min absoluta favoritsallad (finhacka ruccola och blanda med delade cocktailtomater och tärnad mozzarellaost - ringla olivolja över salladen och tillsätt salt & svartpeppar).
  • Smoothies kan vara ett ok alternativ på kvällen då det krisar: se tidigare recept!
Har du några tips? Dela gärna med dig!

Imorgon är det dags för andra träffen för viktminskningsgruppen! Jag ser verkligen fram emot att träffa dem och se hur det gått. Jag håller er underrättade, självklart.

Tills dess, enjoy (your) cooking!

Alexandra x

1 kommentar:

  1. Hej Alexandra. Kul att du har börjat blogga. :-) /Terese www.sparkibaken.se

    SvaraRadera