torsdag 26 mars 2009

Viktgruppen: Träff 4

Har precis kommit hem från Balance och ytterligare en lyckad träff med Vikt- & Hälsogruppen! Som vanligt var det entré i mätrummet där Jocke och Karin vägde och mätte. Här är resultaten!

Antal deltagare träff 4: 17 personer. Frånvaro: 3 personer. Avhopp: 1 person (den personen kommer vi nu att inkludera tidigare resultat, dvs plus-minus-0, eftersom vi jämför dem som grupp).

Vi jämför resultat från förra mätningen 19 mars.
  • Vikt: tillsammans har de gått ner 3 kg. 13 personer har minskat i vikt (kg), 4 personer har ökat något i vikt.
  • Midjemåttet: 11 personer har minskat i midjemått, 4 personer oförändrat midjemått och 2 personer hade ökat midjemått.
  • Fettprocent: 10 personer hade minskat fettprocent, 2 personer oförändrad fettprocent, och 5 personer hade ökad fettprocent.
  • Övrigt: av de 4 personer som ökat i vikt, hade 3 personer minskat i fettprocent och 1 person ökat fettprocent med 0,1 %.
  • Välmående: flera anmärkte att de fortfarande känner sig pigga och mindre sötsugna.
  • Svårigheter: en person känner fortfarande av ett sötsug på kvällen så vi tipsade om att brygga té eller äta frukt istället. Om man är konsekvent med regelbundna mattider och väljer protein till mellanmål (t ex nötter, keso, kesella) så bör sötsuget försvinna. Någon i gruppen tipsade om skivade päron eller päron med pumpakärnor - det lät gott!
  • Träning: de flesta kommer upp i 10 000 steg per dag. Samtliga deltagare kommer upp i 2 fys.pass i veckan och vissa har lagt till yoga utöver den träningen. De känner nu tillräcklig med ork och energi till träningen. Vilken lättnad!
Gruppen har nu gått ner 32 kg totalt sedan första träffen 5 mars, vilket är fantastiskt!

MEN, återigen, det är lätt att bli förblindad av siffror och förknippa goda resultat med att vågen pekar neråt. Det kan inte bli mer fel. Hälsan är viktig(are) och den feedback som vi fått från gruppen vad gäller energinivåer och välmående väger mycket tyngre. Vi kommer att vid ett senare skede jämföra resultat mot peronliga målsättningar.

Vi fick frågan i början av kursen; vad är ERA förväntningar på oss? Svaret är: att ni lyckas uppnå personliga målsättningar och ett långsiktig förhållningssätt till kost och träning - i balans. Det tror jag flera av dem redan har gjort. För deras del handlar den fortsatta resan om att bibehålla dessa resultat.

Vad gäller framöver? Jocke gick igenom ett styrketräningsupplägg. Tanken är att de kan byta ut en eller båda fys.passen till styrketräning. 10 000 steg/dag kvarstår. Nästa vecka kommer Jocke och Karin hålla föredrag om styrketräning och motivation och då trappas tempot upp en aning! (själv kommer jag att vara på mallis vid den tidpunkten och njuta av sydländska varma fläktar....).

Imorgon bitti ska jag på utbildning i första hjälpen och hjärt- och lungräddning. Det ska bli mycket spännande!

Alexx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar