måndag 23 mars 2009

Söta barn...

Idag kan man läsa i DN att vart fjärde barn under 2 år äter sötsaker 2-3 gånger i veckan. Detta enligt en undersökning gjord av försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Man blir något förvånad alltså!

Vi vet idag att matvanor grundläggs vid en tidig ålder. Det man äter under de första levnadsåren har stor betydelse för hälsan för resten av livet. Enligt en svensk studie kan tidiga matvanor påverka risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar och övervikt. Fetma är en tickande bomb i Sverige, och undersökningar har visat att vart fjärde tioåring är överviktig. Om ett barn lär sig redan från 2 års ålder att godis och choklad är ett ok mellis, då är jag säker på att dessa vanor följer med upp i tonåren för att sedan som vuxen hänga vid godisautomaten på jobbet.... med en kula på magen. Trist att föräldrar inte tar ett mer älskvärt ansvar här.

Men vad 17 gör man då när sötsuget sätter in?? Kanske det egentligen är föräldrarnas sötsug som måste åtgärdas för att de inte ska handla på sig en massa skräp som sedan deras barn (jämlikt) också får... Jag rekommenderar torkade mullbär - de smakar precis som kola! (nb: jag försöker inte "lura" till ett nyttigt alternativ, de smakar faktiskt kola!).

Mullbär har länge använts i traditionell folkmedicin och sägs stabilisera blodsockernivån och öka det goda kolesterolet. De innehåller mycket vitamin C, vitamin K, järn, kalcium, polyfenoler och flavonoider. De innehåller dessutom resveratrol. Låter det bekant? Det finns även i rött vin... Some mullbär everyday may keep the doctor and sötsug away!

Alexandra :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar