(4 portioner)
lördag 28 november 2009
Veckans recept!
(4 portioner)
tisdag 24 november 2009
Genial müslitjänst!

Gå in HÄR and get carried away! Vad väljer du?
Alexandra
söndag 22 november 2009
Hungerprojektet på Balance
Hungerprojektet investerar pengar i människors driftighet och idérikedom och ger dem chansen att se sin egen potential. Genom att stödja den enskilda människan påverkas landets affärsverksamheter, skolor, sjukvård etc. och samtidigt rasar kurvorna för barnadödlighet, fattigdom och hunger. "Vi tänder eldsjälar och låter dem bli entreprenörer". Fantastiskt beundransvärt tycker jag. Eller som de själva säger; jordens bästa affärsidé!
Vill du investera i Hungerprojektet? Gå in på deras hemsida och skänk en slant, antingen månadsvis eller vid enstaka tillfällen. Balance samlade ihop över 10 000 kr igår!
Alla insamlade pengar under dagen gick oavkortat till Hungerprojektet.
fredag 20 november 2009
Veckans recept!
torsdag 19 november 2009
Viktgrupp Träff 7: Handling & Konsekvens
Kvällens tema: Felsteg!

Karin pratade förra veckan om KBT och mindfulness och vi spann vidare på temat. John (PT och pluggar fn till psykolog) delade ut ett schema över "självregistrering -felsteg". Tanken är att de ska registrera följande:
Situation (tex kom hem sent, ingen hemma)
Tanke (tex äntligen hemma, vilken jobbig dag; MAT!)
Känsla (tex hungrig, nedstämd, ensam)
Beteende (tex åt 6 chokladbitar efter maten, middagen åt jag snabbt)
Konsekvens, kortsiktig (tex kände mig glad, euforisk)
Konsekvens, långsiktig (tex besviken, sabbar mitt hårda arbete, går inte ner i vikt)
Mina mönster: (tex äter mig glad hemma på kvällen)
Alternativa beteenden: (tex äta långsammare, ta en kopp té efter maten, äta mellis kl 16:00)
Det här ska de fylla i och reflektera över, för att hitta mönster och förändringar! Johns tips: Ät med mindfulness! 1) ta en tugga 2) lägg ner besticken 3) Lyft blicken från tallriken 4) Koncentrera dig på att tugga maten, känna smaken 5) Svälj 6) Upprepa.
Tex: 2 glas vin (á 1,5 dl) = 15 sockerbitar. 1/2 chipspåse = 35 sockerbitar. 100 gram chokladkaka = 37 sockerbitar.
Visst är det ok med onyttigheter ibland men för att uppnå resultat uppmanas gruppen att minimera onyttigheter till 1 dag/vecka. Blir det fler tillfällen, fick de förslag på åtgärder dagen efter. Tex: 2 glas vin = 60 minuters rask promenad extra. 1/2 chipspåse = 60 minuters rask promenad + en egen "ersättningsmåltid" till lunch eller middag (hemmagjord smoothie de fått recept på).
Jag var lite orolig hur gruppen skulle tolka listan..... men phuuu så verkade de mycket positiva och tyckte att det var skönt att få riktlinjer. Som en av deltagarna så fint sa: "En prislapp på eventuella frosserier!". Det finns rum för slarv men blir det oftare än 1 gång per vecka - reflektera över beteendet och kontra med en åtgärd.
På Balance var det medlemsfest ikväll! (Viktgruppen smög sakta förbi utan att röra korvarna och champagnen, stolt man blir!). Stämningen var hög iaf och mycket folk; kul!
På vägen hem genom ösregnet var jag med om en fin sak. En kille som gick lite före mig på gatan erbjöd mig en plats under hans stora paraply. Tänk vad en liten gest från en okänd person gör mycket! Min tanke är givetvis; to pass it forward!
Alexandra x
onsdag 18 november 2009
En fin böna!
Här kommer ett recept på en god förrätt:
Bondbönor & Svamp med Lufttorkad skinka
Ingredienser:
Lufttorkad skinka (svensk), 2 skivor per person
Svamp (jag använde frysta kantareller)
finhackad rödlök
"en skvätt" koncentrerad grönsaksbuljong
Salt & svartpeppar
Ta ur bönorna ur skalet och koka i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter. Skölj därefter i kallt vatten och ta försiktigt loss det genomskinliga/vita skinnet från bönorna. Ut kommer en vacker grön böna! Stek svamp och rödlök i lite smör. Blanda i bönorna och tillsätt lite grönsaksbuljong, salt och svartpeppar. Servera till några skivor skinka.
Alexandra
tisdag 17 november 2009
Vikt & Hälsa - eleverna har ordet!
På slutet fick de göra ett grupparbete. De skulle komma fram till "den perfekta dieten" - för viktminskning och hälsa, med tanke på dagens tema. Syftet var att skapa debatt i gruppen och därefter strukturera upp tankar och idéer till en konkret diet som var lätt att följa och förstå.
De fick mindre än 30 minuter på sig och därefter redovisning inför klassen! Vi fick många goda skratt men jag var oerhört stolt - de var både kreativa och sunda i sina tankar.
Grupp 1: DID-dieten - we made it easy!
Grupp 2: Tornado-dieten
(fyi; de ritade en tornado på tavlan :-))
Energi- och kolhydratsmängd minskar successivt under dagen, där kvällsmåltiden är mindre än lunch. Lagom balans mellan "pain & pleasure" var deras motto och menade på att alla har verktygen inom sig - de förmedlar kunskaperna.
Måltidsförslag enligt Tornadodieten:
Frukost: Yoghurt, hemmagjord müsli, ägg och frukt och färskpressad apelsinjuice.
Mellanmål: Frukt- och bärsallad med nötter
Lunch: Lax med quinoa, grönsaker och kronärtskocka.
Mellanmål: grovt knäckebröd med skinka, ost och ruccolasallad
Middag: Kallops (oxkött) med rödbetor, grönsaker och några få potatisar.
Grupp 3: Regnbågsdieten(de skrev titeln med olika färgpennor, sött!)
Denna grupp fokuserade på procent: 30 % fett, 30 % protein och 40 % kolhydrater. Fokus på färger i maten; man skulle välja 3 färger på varje huvudmåltid. Du kryssar sedan hela tiden i på ett formulär som veckovis ska representera alla färgerna.
Riktlinjer enligt regnbågsdieten:
Begränsa sockerintag till 1 ggn/vecka.
Max 1-2 glas vin/öl per vecka
Laga mat från grunden
Minst 30 minuters fysisk aktivitet per dag
Menyförslag enligt regnbågsdieten:
Frukost: Gröt med blåbär, kanel, mjölk, valnötter, hallon.
Mellanmål: Banan & yoghurt
Lunch: Lax (regnbågslax undrade någon....:-)) med bulgur, broccoli, tomat och morötter
Mellanmål: yoghurt, frukt och nötter
Middag: Mindre mängd kolhydrater, dvs fisk/kött/fågel med stor portion färggrika grönsaker
Mellanmål: mjölkprodukt med nötter
Grupp 4: Matglädje-dieten
(de hade fler förespråkare men de smet från lektionen tidigare....)Den här dieten lägger fokus vid det positiva med mat. Naturlig och varierad mat förespråkade de. Något fettsnålt men inte extremt. "Den här dieten passar de som vill ha kontrollerade former" - de skulle ta fram kokböcker och folders att lägga ut i matbutikerna för att ge inspiration till matglädje.
De arbetade utifrån två typer av tallriksmodeller: 1) Halva tallriken täckt med grönsaker, 1/4 täckt med fullkornspasta, quinoa, rotfrukter, bulgur eller ris) och 1/4 täckt med kött, fisk eller fågel. 2) Halva tallriken täckt med grönsaker och den andra halva tallriken täckt med vegetariskt protein (ex linsgryta).
Verkligen kul att ta del av deras idéer. Att de lyckade enas om enhetliga och sunda riktlinjer på så kort tid och presentera det på ett kreativt sätt var verkligen en prestation - bra jobbat! De olika grupperna fokuserade alla på olika saker vilket också var intressant. Det finns flera viktiga parametrar till "den perfekta dieten" och konsten ligger i att anpassa kostråden till vad som passar bäst för just dig.
Sammanfattningsvis, elevernas budskap: Ät enligt personliga förutsättningar och mål, Laga din mat från grunden, Välj olika färgrika grönsaker, Uppnå en sund balans mellan Pain & Pleasure och Hitta matglädjen!
Imorgon; åter på Balance. Ska till Mannheimer Swartling och hålla föredrag med chefen. Ska bli kul!
Alexandra
lördag 14 november 2009
Viktgrupp Träff 6
Viktgruppen stod stilla i vikt den här träffen men går framåt i rasande fart vad gäller positiv attityd till mat och träning. En av deltagarna utbrast: "Jag har blivit religiös!" och menade på att Balance initiativ till det här projektet är värt mycket! De är så himla mysiga allihopa tycker jag och det är verkligen kul att följa deras resa.

Ett mycket bra föredrag Karin, tack!!!
Trevlig helg!
Alexandra
tisdag 10 november 2009
Fettsnål och lycklig?

Under dagen har olika nyhetskanaler upplyst oss om den australienska studien där man fastställt att "fettsnål kost höjer humöret". Man jämförde en fettsnål kost med en kolhydratsfattig kost, och deltagare i studien var personer med övervikt och fetma.
Deltagarna i båda grupperna gick ner lika mycket i vikt men vad gällde humöret så mådde personerna som följde lågfettsdieten bättre än vid start jämfört med den andra gruppen. Jodå. De kände sig piggare och hade mindre ångest. Forskarna rapporterade att den kolhydratssnåla gruppen kände sig "lika deprimerade som vid start, trots viktnedgång". Förstoppning och en för restriktiv kost trodde forskarna var orsaken.
Jag förstår inte varför pengar läggs ner på den här typen av studier! Lågkolhydratsgruppen åt 4 % kolhydrater - det ÄR en liten mängd. Det skulle jag också bli trött och håglös av! Om man tar hänsyn till hälsan så är en sådan diet inte optimal.
Att äta fettsnålt är inte heller ett alternativ anser jag. Inte minst ser vi det på de studier som det skrivits om på senaste tiden. Tex:
- Personer som äter en kost som är rik på fisk och grönsaker löper mindre risk att bli deprimerad. Forskarna menar på att det är fettkvalitén och frukt & grönt som främjar mental hälsa. (Spansk studie)
- Barn som dricker standardmjölk har lägre BMI än jämnåriga som sällan dricker mjölk. (Svensk studie)
- Feta mjölkprodukter, mycket frukt och grönt minskar risken för hjärtinfarkt. (Svensk studie).
Jag tror att extrema dieter, oavsett fettsnåla eller kolhydratssnåla, stjälper mer än de hjälper. Förvisso kan de skapa snabba resultat på olika sett, men de ger inte långvariga resultat. Att inte lyckas bibehålla uppnådd viktminskning uppfattas ofta som ett misslyckande och det orsakar psykiskt lidande för många.
En välbalanserad kosthållning med regelbundna mattider är det bästa för både vikt och humör, anser jag. Lägg till fysisk aktivitet i ekvationen så ökar välmåendet nästan omedelbart. En endorfinkick som man kan få helt gratis! Dessutom så motverkar det förstoppning, till skillnad från lågkolhydratskost.
Alexandra
söndag 8 november 2009
Antikt och härligt på Överjärva gård
Imorgon måndag igen, men det känns ganska bra. Ska föreläsa för Mekonomen om "Den optimala kosten" och sedan ut till Solna på eftermiddagen. På tisdag är det Uppsala igen, ska bli riktigt kul. Vi ska prata om mag-tarm och hjärt-kärlsystemet den här veckan.
fredag 6 november 2009
Viktgrupp Träff 5
Även den här veckan gav strålande resultat. De har nu gått ner över 30 kg tillsammans! Här är sammanfattning av vad som hänt sedan förra träffen 29/10.
- Antal deltagare: 11 st. 3 st frånvaro.
- Vikt: totalt har de gått ner 6,8 kg. 7 personer av 11 har minskat i vikt. Av de 4 personer som ökat något i vikt sedan förra gången hade 3 personer minskat i fettprocent.
- Fettprocent: -3,8 %. Totalt har 7 personer minskat i fettprocent.
Vi fick mycket bra betyg av en kille idag. Han kände sig som en helt ny människa! Tidigare hade han ätit en liten frukost och stora middagar. Nu har han fått in frukostrutiner och sköter sina mellanmål, och middagarna lite mindre. Välmående & viktminskning är belöningen, inte så tokigt va? Kul!
Nästa vecka kommer Karin Magnusson och föreläser för dem om KBT - kognitiv beteende terapi. Det tycker iaf jag ska bli super intressant!

Expressen pratar också vikt..... Så här skrev de igår: "Ät tomater - gå ner i vikt". Hänvisning till en studie från England där man såg att ett ämne i tomat ökar mättnadskänslan. Hmmm... intressant. Men hoppas inte det ger fel signaler att man "bara" ska äta tomater. Jag tror att regelbundenhet och bra matkvalité är det bästa för mättnadskänslan, med eller utan tomater. Men gärna med förstås för de är både goda och nyttiga. Genom att värma tomaterna ökar upptaget av antioxidanten lykopen. Just nu har jag lite pippi på ugnsgrillade tomater, verkligen gott. Dela en bifftomat i två halvor; häll över lite olivolja, flingsalta och peppra. In i ugnen i några minuter - 15-20 min cirka. Gott till allt!
Imorgon ska Karin, Johanna och jag till Överjärva gård till Kafé Hästskostallet! Åh, bara namnet får mig att gå ner i varv. Behöver det.
Trevlig helg!
Alexandra
tisdag 3 november 2009
Världens godaste pizza!
Ingredienser (1 person):
1 mjukt tortilla bröd
2 tsk kronärtskockscreme (alt. pesto eller tomatsås)
1/2 vitlök
ca 100 gram spenat (fryst går bra)
ca 100 gram svamp
1 tomatskiva
1 msk pinjenötter
1 msk parmesanost
Salt & peppar
Gör så här! Stek spenat och tillsätt hackad vitlök, salt och peppar. Stek svampen. Bred ett tunt lager kronärtskockscreme på brödet. Lägg på spenaten, en skiva tomat och sedan svampen. Strö över parmesanosten. Grädda i ugnen (200 grader) i 10-15 minuter. När pizzan är klar; strö över pinjenötterna. Servera med en god sallad! Jag hade bara tomat och gurka hemma....
Det går att göra "klassisk onyttig mat" till "klassisk nyttig och god mat"!
På tal om onyttig mat... Idag skrev SvD om en studie (publicerad i British Journal of Psychiatry) där man påvisat ett samband mellan processad onyttig mat och depression. Forskare hade studerat 2 grupper där den ena åt nyttig kost (mycket grönsaker, frukt, fisk etc) och den andra åt processad mat med sockerrika desserter, friterad mat och fettrika måltider.
Efter 5 år kunde man utläsa en stor skillnad mellan grupperna. De som åt nyttig kost hade en 26 % lägre risk att drabbas av depression än de som åt mer onyttigt. Man såg även att de personer som åt mest onyttig mat löpte en 58 % högre risk att drabbas av depression. Forskarna drog slutsatsen att, trots att fler studier krävs för att utreda mekanismen bakom deras resultat, så har deras studie visat ett starkt samband mellan mat och mental hälsa.
Jag gillar inte uttrycket uteslut. Ersätt låter bättre. Ersätt pizza med en nyttig variant. Nu har du receptet. Ge det till någon som gillar snabbmat!
Alexandra
söndag 1 november 2009
Vänd sockertrenden - laga mat!
Det fanns positiva trender i rapporten, absolut. Som tex att färska grönsaker har tredubblats sedan 1960-talet. Konsumtion av frukt har också ökat, speciellt meloner och bananer.
Sedan fanns det mindre positiva trender. Som tex:
- Vårt läskdrickande har ökat; från 22 liter per person och år till 90 liter per person och år.
- Kakao, choklad- och konfektyrvaror har ökat
- Energitillförseln har ökat med drygt 7,5 procent per person och dag.
- Konsumtion av ”riktiga råvaror” har minskat och ersatts av mer förädlade produkter och hel- och halvfabrikat.

Men vi älskar ju köket, eller hur? Det är ju alla festers centralpunkt! Dessutom renoverar vi våra kök till toppskick som aldrig förr. Men vi lagar tydligen inte så mycket mat där längre… Det finns raporter som har redovisat att vi på 50-talet ägnade cirka 2 timmar per dag åt matlagning och nu knappt 15 minuter.
Trots mitt yrke och mitt egna stora matintresse så är jag definitivt inte någon fröken präktig som uppmanar mina kunder att dricka gröna algdrinkar på morgonen och odla eget ätbart på balkongen för att de ska uppnå optimal hälsa. Det finns rum för onyttigheter i en nyttig kosthållning. Så länge man rör på sig regelbundet och sätter vissa riktlinjer. Jag lever själv efter denna princip (man kan hitta mig köandes på Max ibland liksom på diverse hälsohak i stan samt i löparspåren). Men vad jag uppmanar ALLA till att göra helt och hållet är att laga sin egen vardagsmat. Punkt.
”….Men jag har inte tid!” utbrister många.
Att tid är något vi vill spara genomsyrar hela vår vardag. De senaste 100 åren har vi sparat massvis med tid genom att göra vardagslivet enklare. Vi har hissar, kylskåp, mikrougnar, Internet-tjänster, snabbmat osv. Allt för att spara tid! Och ändå har vi mer ont om tid än någonsin… Det förbryllar mig lite granna.
Låt matlagning återta sitt realistiska tidsförlopp! Tex: köttbullar tar ca 20 minuter att göra (=hacka lök, blanda med köttfärsen, rulla bullarna och steka). Visst sparar du kanske 10-15 minuter på att köpa färdigköpta köttbullar, och ytterligare några minuter genom att slippa disken, men vinsterna med dina egna bullar är FLERA! Hel- och halvfabrikat och snabbmat har dålig matkvallité och undersökningar har visat starka samband mellan den här typen av mat och ökad risk för ohälsa.
Det behöver inte vara komplicerat att tillaga maten själv. Och det krävs absolut ingen kockutbildning. Här kommer lite tips:
Gör veckoplaneringar – skriv matlistor där du inhandlar mat för hela veckan, då slipper du stå handfallen inför ett tomt skafferi. Matkuponger & matlistor är definitivt i ropet!
Köp frysta grönsaker – näringsinnehållet är ofta väldigt bra och det går fort att värma. Jag rekommenderar Findus frysta ”Våra finaste” och ”Wok classic”.
Gör din egen snabbmat. Laga extra mat som du kan frysa: kyckling- och kötträtter, soppor, linsbiffar går utmärkt att frysa.
Frys färdigkokt basvara. Det bästa riset har också oftast lång koktid….. (Älskar BioFoods Basmati fullkornsris!) – koka då extra mycket och frys in i portionspåsar.
Investera i en vakuum burk. Grönsaker och lagad mat håller sig fräscht mycket längre.
Favorit-snabbrecept. Lär dig några enkla snabbrecept som du kan ha i ”bakfickan” då tid och fantasi brister.
Dressing: Blanda till en större mängd dressing så slipper du till nästkommande middagar. Olivolja, balsamvinäger, senap, vitlök tycker jag är gott.
Trenden säger alltså färdiglagad mat, men samtidigt så har matlagningsintresset ökat på senaste tiden. Det ser vi inte minst på alla olika matlagningsprogram på tv. Hoppas vi hittar tillbaka till matglädjen igen. Då tror jag att vårt behov av snabba och tomma ”cash” som läsk och socker kommer att minska. Äter vi ordentlig och vällagad mat regelbundet under dagen, då minskar vårt sug efter socker. Just like that.Trevlig söndag!
Alexandra