tisdag 10 november 2009

Fettsnål och lycklig?

Jaha, så var det dags för dietrapport igen! Dietkarusellen snurrar fortare och fortare.... Hänger du med i svängarna?

Under dagen har olika nyhetskanaler upplyst oss om den australienska studien där man fastställt att "fettsnål kost höjer humöret". Man jämförde en fettsnål kost med en kolhydratsfattig kost, och deltagare i studien var personer med övervikt och fetma.
Deltagarna i båda grupperna gick ner lika mycket i vikt men vad gällde humöret så mådde personerna som följde lågfettsdieten bättre än vid start jämfört med den andra gruppen. Jodå. De kände sig piggare och hade mindre ångest. Forskarna rapporterade att den kolhydratssnåla gruppen kände sig "lika deprimerade som vid start, trots viktnedgång". Förstoppning och en för restriktiv kost trodde forskarna var orsaken.

Jag förstår inte varför pengar läggs ner på den här typen av studier! Lågkolhydratsgruppen åt 4 % kolhydrater - det ÄR en liten mängd. Det skulle jag också bli trött och håglös av! Om man tar hänsyn till hälsan så är en sådan diet inte optimal.

Att äta fettsnålt är inte heller ett alternativ anser jag. Inte minst ser vi det på de studier som det skrivits om på senaste tiden. Tex:
  • Personer som äter en kost som är rik på fisk och grönsaker löper mindre risk att bli deprimerad. Forskarna menar på att det är fettkvalitén och frukt & grönt som främjar mental hälsa. (Spansk studie)
  • Barn som dricker standardmjölk har lägre BMI än jämnåriga som sällan dricker mjölk. (Svensk studie)
  • Feta mjölkprodukter, mycket frukt och grönt minskar risken för hjärtinfarkt. (Svensk studie).

Jag tror att extrema dieter, oavsett fettsnåla eller kolhydratssnåla, stjälper mer än de hjälper. Förvisso kan de skapa snabba resultat på olika sett, men de ger inte långvariga resultat. Att inte lyckas bibehålla uppnådd viktminskning uppfattas ofta som ett misslyckande och det orsakar psykiskt lidande för många.

En välbalanserad kosthållning med regelbundna mattider är det bästa för både vikt och humör, anser jag. Lägg till fysisk aktivitet i ekvationen så ökar välmåendet nästan omedelbart. En endorfinkick som man kan få helt gratis! Dessutom så motverkar det förstoppning, till skillnad från lågkolhydratskost.

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar