tisdag 24 november 2009

Genial müslitjänst!

Det här tycker jag är en kul idé! Saltås hemsida där man kan sätta ihop sin egen unika müsli utifrån ett antal ingredienser - alla biodynamiska eller ekologiska!

Först väljer man en müslibas: Dinkel, Frö, Fyrkorn, Grov eller Quinoa. Sedan kan du välja från ett 60-tal olika ingredienser, allt från torkade blåbär och jordgubbar till amaranthpuffar och canihuagroddar. Man kan hela tiden följa müslins vikt, pris och näringsvärde på sidan då man mixar. Müslin landar hemma hos dig via brevbärare inom 3-5 dagar.

Gå in HÄR and get carried away! Vad väljer du?

Alexandra

3 kommentarer:

 1. Åhh tack för tipset, det skall kollas upp omedelbart:)

  Jag har några frågor (kanske konstiga) jag har funderat över och hoppas Ni har möjlighet att besvara dem:)


  Ger vita bönor, kidney bönor, kikärtor, röda linser och gröna linser samma näring? Vilka är egentligen kolhydratsfattigast? (Skulle vilja veta det fastän det kanske är putteliten skillnad) För när jag söker på nätet så har olika källor olika svar vad gäller t.ex. kolhydratsmängden, GI-värdet etc.. Blir bara mer förvirrad!
  Om du skulle kunna rangordna den nyttigaste med nr 1 osv… så skulle det uppskattas:) Vilket är mest proteinrikt samt kolhydratfattigast av dessa jag har tagit upp?


  Om man ska tänka ur GI-synvinkel (ur andra synvinklar också..) Är det bäst med kort eller lång koktid? Ang baljväxter, grönsaker etc..


  Hur "dåligt" är att för kroppen att få i sig mycket kolhydrater, ex 200-300gram vissa dagar i veckan? Hur mycket bör kolhydrater, protein och fett bör man få i sig per dag? (Vet att det är olika för varje individ, men på ett ungefär..)


  Jag tål inte mjölk (mjölkallergiker) och undrar vilket som är hälsosammast (minst kolhydratsrik) av havremjölk och sojamjölk. Jag har hört att sojamjölk innehåller östrogen och pga det bör undvikas. Men vad gör egentligen denna östrogen? Att man får större bröst av det eller?


  Är det nyttigare att koka kycklingfilé (gäller även fläskkotlett) än att steka den? (Även om man steker utan något fett)
  Behåller kycklingfilén/fläskkotletten mer näring när man kokar den i vatten? Är det bra att t.ex. ha kycklingfilén/kotletten i en stekpanna och sedan hälla 1 dl vatten i stekpannan? (Det blir väl ungefär som kokt, men att vattnet inte täcker hela kycklingen/kotletten?)


  Det kanske låter som konstiga frågor, men skulle uppskatta ifall Ni kan besvara dem ändå:)

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Du kan gå in på Livsmedelsverkets hemsida och söka på olika livsmedel: http://192.121.81.11/livsmedelsok/?epslanguage=SV
  Där kan du få fram hur mycket protein resp kolhydrater de olika baljväxterna innehåller. Enligt mig delar de alla nr 1.

  Du kan även läsa om rekommendationer vad gäller E% näringsämnen. Du har helt rätt, det kan variera från person till person och det är svårt att råda så här. Hänvisar dig till att boka in en tid med en Nutritionist så får du svar på alla frågor vad som är bäst för just dig.

  Vad gäller frågor om GI så har Fredrik Paulun skrivit ett flertal bra och lättlästa böcker om GI. Om du är intresserad av ämnet så är det intressant att få en helhetsbild.

  Personligen så föredrar jag havremjölk framför sojamjölk. Bra förslag att hälla vatten i stekpannan då man steker kycklingfilé, jag gör detsamma!

  Lycka till!
  Mvh, Alexandra

  SvaraRadera
 3. Tack för det snabba svaret, det uppskattas:)

  Jag brukar kolla i Livsmedelverkets hemsida, men sedan när man jämför med olika andra förpackningar så blir man mer förvirrad. Är det Livsmedelverkets hemsida man bör utgå ifrån? Och där har de enbart "Linser" inte röda eller gröna linser. De har väl inte samma näringsvärde? Vet Ni någon annan sida som man bör utgå efter eller som ger mer detaljerad info?

  Jag tycker E% är krånglig, utan skulle gärna vilja veta antalet gram istället (på ett ungefär) Många anser att man inte bör äta mer än 120gram kolhydrater.

  Vet Ni något om detta med sojamjölk och östrogen? Vad är anledningen till att man bör undvika dricka sojamjölk pga det? Får man större bröst av östrogen?

  Tack ännu en gång:)

  SvaraRadera