lördag 26 december 2009

Fet mat - fritt fram?

Lagom till jul publicerades en fet studie! Studien visade att "fet kost inte gör oss feta". Det blev en fin julklapp för fettanhängarna runt om i landet.

Studien med forskaren Nita Forouhi i täten inkluderade 90.000 deltagare i 5 europeiska länder och tittade på huruvida fett i kosten påverkar risken för viktökning på lång sikt. Forouhi hittade inget samband mellan andel fett i maten och viktökning. Hon fann heller inget samband mellan typ av fett och viktökning.

Man kanske kan tycka att förespråkare av högt fettintag i kosten verkligen fick vatten på sin kvarn. Rubriker som "Fett orsakar inte övervikt" uppmanar ju lite till det. En aning tragikomiskt är bilderna på på pommes och grädde som pryder artiklar och bloggar i ämnet.

Hur jag tolkar studien är snarare att en fettsnål diet inte är ett bra alternativ. Det är inga nyheter för den vetgirige kostintresserade. Visst? Därmed betyder inte studier av det här slaget att ett högt fettintag är lösningen för viktens (eller hälsans) skull. Fettintaget hos deltagarna i studien låg på cirka 31-36 procent av det totala energiintaget.

Forskaren Forouhi skriver själv i ett email till DN: "Vi bör äta en balanserad diet och göra av med kalorierna vi får i oss genom att vara fysiskt aktiva”. Hon skriver vidare att studien inte betyder ett "fritt fram" för ett överflödigt fettintag och påpekar hur flera studier visat att god fettkvalité främjar hälsan på flera sätt. Dock tror jag tyvärr att rubriken uppmanar många att tyda resultaten på fel sätt; mycket fett och dåligt fett är inte skadligt för vikten. Men hälsan då?? Hälsa måste åtfölja en diet - annars står du kanske där med skägget i brevlådan, smal och eländig...

Min erfarenhet är att för de allra flesta handlar det om den balans som Forouhi hänvisar till. Ät lite av allting och lägg till mycket grönsaker och frukt. Kombinera det med fysisk aktivitet och du är i hälsans hamn. Däremot, om du är kraftigt överviktig eller har diabetes/nedsatt glukostolerans, då tror jag på en restriktivare kosthållning vad gäller kolhydrater. (Känner mig som en kakadua men jag tror att det här resonemanget tål att upprepas...)

Precis som med allt annat så handlar det om individanpassning. Många hör av sig till mig, bla här på bloggen, och berättar om diverse hälsoeffekter av mer fett i kosten och mindre kolhydrater. Lika många bekräftar att välbalans ger effekt. Alltså; vi är alla olika och det gäller att prova sig fram vad som passar bäst. Men kompromissa aldrig bort hälsan bara föra att bli av med några kilon, då är du fel ute!

Alexandra x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar