onsdag 2 december 2009

Snabbmat

Kom hem sent igårkväll och stod handfallen; vad ska jag äta?? Ställa sig och steka och koka kl 22 kändes inte sådär frestande, trots att jag var rejält hungrig. Jag ville ha mat, snabbt!

Som tur var fanns det resurser i kylen... Kallrökt svensk skinka, galiamelon, goda söta plommonminitomater och en klick keso. Urgott & rekommenderas!

Imorgon ska jag till Uppsala till eleverna. Det är deras nästsista lektion i näringslära och de ska göra rollspel, ser verkligen fram emot att lyssna och bli stolt!

Alexandra

3 kommentarer:

 1. Tack för den inspirationen:)

  Går det bra annars att äta 2portioner havregröt vid den tiden? Eller är det för mycket kolhydrater att äta på kvällen? Brukar lägga mig efter 24-tiden (är en nattmänniska som lägger mig vid 01 tiden och vaknar kanske vid 11-12tiden). Tycker gröt mättar mer än ex ägg.

  När jag steker kycklingfilé eller benfri fläskkotlett så minskar deras storlek väldigt mycket. Ex idag stekte jag 3stycken kotletter som tillsammans vägde cirka 250g innan tillagning. När de blev tillagade så hade de krympt till oerhört mycket. Är det enbart vätska som försvann eller är det även kalorier som försvinner från köttet? Och när jag steker kyckling/kotlett så brukar något ”mjukt” försvinna från köttet. Vad är det?


  Vad finns det för matvaror eller liknande som sänker en måltids GI? Kanel är en krydda som sägs sänka GI:t. Vilka andra kryddor gör detsamma? (Kanel är nog inte så gott till just mat) Citron liksom psylliumfrön sägs också sänka GI:t. Stämmer det? Ska man isåntfall hälla i det samtidigt som maten tillagas eller efteråt? Spelar det någon roll?
  Är det så att ju kortare kok/stektid samt lägre värme ger lägre GI?

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Det beror på hur mycket du rör på dig och vad du har för målsättningar. Havregrynsgröt fungerar bra på kvällen. Dock tycker jag att du ska försöka få in lite protein också. Kanske 1 portion havregrynsgröt med 1-2 stekt ägg + tomatsallad eller en bönsallad. Då får du in både protein och mer näring i måltiden.

  När man steker kotlett så försvinner en del vätska men även fett (därför blir de lätt torra), därav att de minskar i vikt. Vad du beskriver som mjukt, antar jag är fett.

  Jag har förstått att du är intresserad av GI, kul! :-) Jag ber igen att få hänvisa dig till en GI bok så kommer du att lära dig allt om detta verktyg. Som sagt, Pauluns böcker är bra och lättlästa. Kanske en trevlig läsning över julen?

  Ha det bra!
  Alexandra

  SvaraRadera
 3. Hej Alexandra!

  Tack för svaret.

  Jaha så när jag steker (brukar ha ett par dl vatten i stekpannan)kotlett/kyckling så försvinner det alltså kalorier? Eftersom det försvinner fett som Ni sa...

  Tack för tipset ang. att köpa Pauluns böcker, men tyvärr är en student som måste tänka lite ekonomiskt för tillfället. Har en massa julklappar att köpa till andra nu också:)
  Men har Ni möjlighet att besvara på de frågor ang. GI:t jag hade?

  "Vad finns det för matvaror eller liknande som sänker en måltids GI-värde? Kanel är en krydda som sägs sänka GI:t. Vilka andra kryddor gör detsamma? (Kanel är nog inte så gott till just mat) Citron liksom psylliumfrön sägs också sänka GI:t. Stämmer det? Ska man isåntfall hälla i det samtidigt som maten tillagas eller efteråt? Spelar det någon roll?
  Är det så att ju kortare kok/stektid samt lägre värme ger lägre GI?

  Trevlig helg!

  SvaraRadera