onsdag 23 december 2009

Mer frukt & grönt!

Igår publicerades en ny undersökning i Food & Nutrition Research (vol 53), om svenska frukt- & grönsaksvanor. Tydligen äter vi nu något mer F&G än vad tidigare rapporter visat.

Rekommendationerna lyder: 5 portioner F&G per dag. Varför vet vi redan.... Studier har visat en korrelation mellan tillräckligt intag av F&G och minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, vissa cancerformer samt en minskad dödlighetsrisk.

Resultaten från den nya studien (baserad på 1300 frågeformulär) visar att kvinnor kommer upp i 4 portioner F&G per dag, medan männen äter i genomsnitt 2,8 portioner F&G per dag. Män som var uppvuxna/födda utanför Sverige var bättre på F&G än svenskt födda män. Förutom könsskillnader så är fysisk aktivitet och universitetsutbildning korrelerad med ökat intag av F&G.

Bär och processade grönsaker var mindre populärt enligt undersökningen.

Det ligger naturligtvis ett personligt ansvar för den egna hälsan. Samtidigt är hälsa även en politisk fråga. 1996 sänktes matmomsen från 21 % till 12 % vilket kan vara en bidragande orsak till att fler har råd med "nyttighetslyxen". Att avskaffa moms på F&G helt och hållet vore ett steg i rätt riktning för att fortsätta trenden mot förbättrade kostvanor och därmed förbättrad folkhälsa!

Hur mycket är 5 portioner F&G? Följande lista garanterar ett tillräckligt dagsintag, med lite marginal!
 • 1 dl frysta bär till frukost eller 1 banan (eller varför inte både och...)
 • Rivna morötter och 1 tomat till lunch
 • Ugnsgrillad squash eller broccoli eller 1 portion kruksallad till middagen
 • 1 frukt till mellanmål på förmiddagen
 • 1 frukt till mellanmål på eftermiddagen

Min familj har som tradition att på juldagsmorgon äta fruktsallad och yoghurt. Det är pappa som har till uppgift att hacka frukten och tända brasan. Gott & mysigt! (sedan blir det givetvis lite fudge och knäck och sånt under dagen.... vilket också både är både tradition och ett måste!)

Önskar alla en riktigt vit & grön jul!

Alexandra

1 kommentar:

 1. Kul att trenden vänder. Egentligen borde vi väl äta lite mer än 500 gram per dag tror jag, och välja ekologiskt. Jag tror också på momsfri frukt och grönsaker. Det är så himlans dyrt nu och skulle få många att välja det.
  Ha en riktigt god jul Alexandra!
  Hälsn. Maria

  SvaraRadera