onsdag 17 februari 2010

Matnyheter

Förra veckan som gick tänkte jag mest på vart vår nästa måltid skulle ätas eller om kvällsdoppet skulle bli i poolen eller i havet. Funderade också rätt mycket på vad som är godast; chokladbrownie med eller utan hallon... Ja ni vet, viktiga saker! Missade dock helt de "riktiga" matnyheterna... Så här kommer en sammanfattning av veckan som gick.


"Rabarberpaj kan vara effektivt mot cancer" enligt en studie från Yorkshire. Det är när rabarbern ugnsbakas i 20 minuter som aktiva polyfenoler frigörs och kan ha cancerhämmande effekt. Rabarber som medicinalväxt har diskuterats tidigare och används bla i kinesisk medicin. Bladen innehåller dock oxalsyra som små barn och personer med (eller anlag för) njursten skall undvika.

"Choklad förhindrar hjärnblödning" enligt en ny amerikansk rapport. Choklad minst 1 gång per vecka kan minska risken för att drabbas av hjärnblödning med 22 % jämfört med personer som inte äter choklad alls. 50 gram choklad per vecka innebar en halverad risk. Detta pga de nyttiga flavonoiderna som finns i choklad och då gäller det naturligtvis den mörka högkvalitativa chokladen (minst 70 %). Men man får komma ihåg att nyttiga antioxidanter som skyddar hjärt-kärlsystemet finns även i frukt, grönt té och bär!

"D-vitaminbrist kan leda till autism". Enligt en liten studie kan ett lågt D-vitaminintag hos gravida kvinnor orsaka autism hos barnet. Studien undersökte somaliska kvinnor där D-vitaminbrist är vanligt förekommande. Snacka om att D-vitamin är i ropet! Läs mer här och här.

"Samband mellan läsk och cancer". En ny amerikansk studie visar ett samband mellan söta drycker (som tex läsk) och ökad risk för pankreascancer. Forskarna såg att de som drack 2 eller fler läsk i veckan löpte nästan 90 % högre risk att drabbas av cancer i pankreas jämfört med de som inte drack läsk. Dock finns det risk att de personer som drack läsk även hade sämre matvanor som också spelar en roll mot utvecklandet av ohälsa.

"Blåbär och råg - bra för hälsan". Forskare i Lund rapporterar att blåbär, bakterier (fil och yohurt) och råg är bra för mag&tarm-systemet samt blodsockernivån - två viktiga hälsoaspekter! Forskarna menar att blåbär kan verka inflammationshämmande och skydda mot UC och tjocktarmscancer.


Alexandra x

5 kommentarer:

  1. Hej
    Såg i ett av dina inlägg att du tar kosttillskott som innehåller bland annat A vitamin trots en (förmodar jag) allsidig kost. Som jag förstått det finns det risker med att äta för mycket A vitamin- stämmer det?
    Mvh Lina

    SvaraRadera
  2. Hej Lina,
    Det stämmer att man ska vara försiktig med A-vitamin. Överdosering - ”retinolförgiftning” (10 mg eller mer retinol per dag för vuxna under en längre tid) kan orsaka bla illamående, håravfall, leverskador, yrsel, näsblod, nedsatt aptit, irritation, huvudvärk och ev. skelettskador.

    Gravida kvinnor ska vara extra försiktig med vitamin A i form av preparat (och även krämer med högt A-vitamin innehåll) eftersom det kan orsaka fosterskador (i djurförsök; uppåt 1000 gånger rekommenderat intag).

    Högsta rekommenderat intag lyder 7,5 mg vitamin A för vuxna och gravida bör inte överskrida 1 mg vitamin A per dag som kosttillskott för att vara på den säkra sidan.

    Det finns dock inte någon risk för överdosering via beta-karoten (pro-vitamin A) och andra karotenoider.

    Mivitotal innehåller 1,5 mg betakaroten
    Supervitalis innehåller 10 000 ie vitamin A (=3 mg A-vitamin). Alltså; inga höga doser. Dock, är man gravid skulle jag rekommendera att man tar ett preparat som är speciellt anpassat för gravida & ammande.

    Mvh, Alexandra

    SvaraRadera
  3. Hello there! how are things going? I seen all your recent blogs and seems like you have traveled abroad recently? How is the weather in Sweden now? I live in Chicago with my girlfriend Izabela she is from Poland and speaks Polish, German, and Russian..You speak any of those>? Lets talk more were always looking for new exciting people to know...Come to Chicago...or if we came to Sweden would you show us around?

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Har en del frågor och undrar ifall Du kan besvara dem:)

    En vän till mig brukar lägga rå broccoli i en plastpåse och sedan micra dem ett par minuter i en micro. Min fråga är, vad är bäst (nyttigast) att micra broccolin eller att ångkoka? Då man vill bevara så mycket vitaminer, järn etc som möjligt. Samt vad är nyttigast; att tillaga rå broccoli (råa grönsaker över huvudtaget) eller att tillaga frysta grönsaker?

    Är quorn en bra proteinkälla? Anses quorn som nyttigt? Vilket alternativ är nyttigast; tofu eller quorn? (vet inte vad de innehåller exakt)

    Om jag ska inhandla oliver. Vilka bör jag satsa på? Gröna eller svarta? (Vilka innehåller minst kcal, fett etc..?) Är svarta oliver med och utan kärnor likadana? Finns ju släta, skrynkliga, större och mindre oliver. Vilket dilemma!

    Finns ju många olika löksorter. Är de alla lika nyttiga? T.ex. vitlök, gullök och rödlök. Är de alla lika GI-vänliga och innehåller de lika mycket med vitaminer?

    Anses rågbröd vara bättre än knäckebröd. Hur kommer det sig isåntfall? Trodde knäckebröd (wasa husman, råg falu-rut) var det nyttigaste ”brödet”.

    Tacksam för svar och förlåt mig för mina dumma frågor;)

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Ångkokt broccoli är bäst tycker jag.
    Frysta grönsaker är bra näringsmässigt men oftast är färska grönsaker ett strå vassare.

    Quorn är ett bra alternativ till kött/kyckling för vegetarianer (innehåller dock ägg). Däremot är det en aning "behandlat" livsmedel så det blir ett personligt ställningstagande om det är bra/dåligt.

    Gröna/svarta oliver - vilket som! Köp gärna bra kvalité, dvs inte svarta oliver som blivit färgade utan tex kalamata oliver.

    Alla lökar är bra!

    Rågbröd och knäckebröd är båda bra val. Variera gärna!

    Mvh, Alexandra

    SvaraRadera