söndag 19 september 2010

Fanta - en naturlig produkt?

Blev lite full i skratt när jag upptäckte en text på framsidan av en Fantaburk: "Utan konstgjorda smaker".

Coca Cola Company har uppfattat dagens trend mot tillsatsfria och naturenliga produkter men uppmärksammat det enbart genom ett dåligt försäljningsknep. "Utan konstgjorda smaker" tycker i alla fall jag låter som en produkt utan syntetiska ämnen. Eller? Tydligen kan man inte förvänta sig då att samtliga ingredienser är naturliga.

För övrigt innehåller Fanta (förutom vatten, socker och "naturliga aromer"): surhetsreglerande medel, stabiliseringsmedel (E414, E445), konserveringsmedel (E202), antioxidationsmedel (E300), färgämne (E161) och aromer. Minst två av dessa ingredienser är syntetiska.

Med detta vill jag inte alls ha sagt att alla E-nummer är ohälsosamma. Det är vissa företags vilseledande reklam som är under all kritik. Om du är intresserad av vilka E-nummer som är bra respektive dåliga, kan du ladda ner en komplett pdf-lista från hemsidan Äkta Vara.

Ikväll tänkte jag baka scones (äkta, egna, utan tillsatser!) och följa valvakan.

Alexandra

3 kommentarer:

 1. Hej Alexandra,

  Ja, de kör med fula knep företagen! Det är ju svårt som konsument många ggr när man har svårt att avgöra vad som är fula trix och faktiskt rätt och riktig information. Tack för tips om e-nr listan!

  /Sofia

  SvaraRadera
 2. Fanta blabla usch, scones mmums!

  SvaraRadera
 3. :-) Som sagt, jag håller med!
  Alexandra

  SvaraRadera