fredag 24 september 2010

Högt blodsocker & infektionsrisk

Högt blodsocker kan öka infektionsrisken vid operation visar en ny studie vid Albany Medical College, New York. Forskare har länge känt till att diabetiker har en ökad infektionsrisk vid kirurgiska ingrepp men den nya studien granskade medicinska journaler på över 2000 patienter under perioden 2006 och 2009 och såg att även förstadie till diabetes utgjorde en ökad risk.

Vi som jobbar med kost och hälsa pratar ofta om betydelsen av balanserat blodsocker och god hälsa. Forskarnas framhävning av sambandet mellan högt blodsocker och immunförsvaret visar just detta.

Blodsocker?
Blodsocker refererar till det glukos som vi ständigt har cirkulerande i blodomloppet. Glukos är en enkel sockerart som bryts ner från de kolhydrater vi äter (ris, pasta, bröd, bönor, linser, grönsaker, frukt) och är en viktig energikälla för våra celler. När blodsockret (ständigt) är för högt kan det skada vår hälsa på olika sätt vilket vi inte minst ser vid diabetes.

Kroppen har dock ett välutvecklat system för att kontrollera blodsockernivån, och den gör det med hjälp av hormoner (tex insulin som sänker blodsockret). MEN ett högt intag av enkla sockerarter (tex godis, kakor, läsk) i kombination med en stillasittande livsstil utmanar kroppens blodsockersystem och detta kan leda till en dysfunktionell blodsockerhantering och på sikt Diabetes Typ 2.

Hur kontrollerar du ditt blodsocker?

GI är ett verktyg som utvecklades på 80-talet just för diabetiker för att de skulle välja rätt typ av kolhydrater. Numera rekommenderas den metoden för alla, just för att man uppmärksammar blodsockerbalansen alltmer och hur viktigt det är för hälsa, vikt och energi.

Det är egentligen inga konstigheter med GI. Och det handlar definitivt inte om att utesluta kolhydrater. Tvärtom; det handlar om att välja rätt typ av kolhydrater. Om ni läser min blogg vet ni vad jag menar med det.

Här kommer fler tips på hur du främjar blodsockerbalanser:

  • Skippa aldrig måltider. Bryt nattens fasta med en rejäl frukost och se till att även äta lunch, middag och 2-3 mellis under dagen.
  • Ät välbalanserade måltider. Hälsosam balans mellan kolhydrater, fett och protein. Hur den fördelningen ser ut vet du bäst själv (eller ta hjälp av en kostexpert).
  • Hands off från läsk, godis och kakor under vardagen. Dåliga vardagsvanor leder (ofta) till dåliga resultat.
  • Näringsrik mat! Vissa näringsämnen är speciellt bra för blodsockerbalansen. Krom finns i sallad, tomat, lök. B-vitaminer finns i fullkornonsprodukter, linser, bönor, nötter, frön, banan, avokado och mörkgröna bladgrönsaker. Enkel- och fleromättade fettsyror finns i rapsolja, olivolja, avokado, nötter, frön, fet fisk. 3 + 3 varje dag (3 frukter och 3 portioner grönsaker)
  • Fysisk aktivitet. All typ av träning har en otroligt bra effekt på blodsockerbalansen! Kom ihåg att "den träning som blir gjord är alltid den bästa". Träning måste vara roligt, annars blir den aldrig av.

Nu ska jag snart bege mig till Gin & Peeters Dumpling & Chicken Deli - stans bästa dumplings och våfflor! Kanske inte världsbäst för blodsockret men det är ju fredag..

Trevlig helg!

Alexandra

1 kommentar:

  1. Nu har den politiskt-mediala överklassen och den organiserade brottsligheten gjortgemensam sak mot Sverigedemokraterna. Demokratin är hotad. Då kan jag omöjligt tiga. Det är en medborgerlig PLIKT nu för alla oss som GILLAR OLIKA att slå till mot den falska vänsterns diktatursträvanden.

    Samtidigt känner jag mig skyldig att sprida ljus över det verkliga HIV-läget i vårt land.

    Denna sida upp!

    SvaraRadera