Uppsalaforskarna såg en markant sänkning av blodtryck, viktminskning och förbättrad blodfettsprofil som resultat av dieten. Forskarna underströk att det inte handlade om någon "bantningsdiet"; deltagarna fick äta hur mycket de ville och de fick inga råd gällande alkoholintag.
Nordisk kost som ingick i studien:
- Exempel på ingredienser: rågbröd, kummin, fänkål, svenska rotfrukter, kyckling, blåbär, havrekli, rapsolja, matkorn, lingon, äpple, dill, havregryn, senap, lax, makrill, kalkon, isbergssallad, päron, plommon.
- Kosten innehöll minimalt med transfetter, socker, salt och processad mat.
- Energifördelning: 30 E% fett, 50 E% kolhydrater och 20 E% protein.
- Kolhydrater som inkluderades var "långsamma" och bidrog med ett högt intag av kostfiber.
Sund och god mat helt enkelt!
Alexandra
Häftigt! Gillar både den nordiska och medelhavskosten så det bådar gott!:)
SvaraRadera/Sofia