torsdag 28 oktober 2010

Fettkonferens

Tiden springer och det känns som att jag har jagat den extra mycket på senaste tiden, så bloggen blev visst lagd på hyllan i några dagar...

Fredag förra veckan var jag på "Fettkonferens: Aktuell forskning kring fett" på Karolinska Huddinge. Budskapet var klart och tydligt; skrämseln kring mättat fett (smör, feta mjölkprodukter, kött) har varit överdrivna och sambandet mellan mättat fett och ökad risk för hjärt-kärlsjukdom har inte blivit vetenskapligt bevisad. Det kanske inte är ansett som nytänk längre nu, men i sådana här sammanhang får man nog säga att det var ett steg närmre mot en ändrad syn på just fettkvalité. Inte minst syntes det på buffébordet som var uppduktat med ost och fet yoghurt!

Det var många intressanta föredragshållare. Här är några av dem;


Docent Ulf Ravnskov pratade om kolesterolmyten och hur han förundras över varför medicinska forskare inte är tillräckligt nyfikna för att överge sin ofta förutbestämda hypotes.

Ravnskov presenterade också WHOs ändrade fettrekommendationer:

WHO 2003: "The relationship between dietary fats and cardiovascular disease has been extensively investigated with strong and consistent associations emerging from a wide body of evidence"

WHO 2009: "The available evidence from cohort and randomised controlled tirals is unsatisfactory and unreliable to make judgements about and substantiate the effects of dietary fat on the risk of developing cardiovascular disease".

För att läsa mer om kolesterolmyten och Ravnskov gå in här.

Läkare Frida Dangardt berättade om hur man kan hjälpa unga med fetma med hjälp av tillskott av omega-3. Hon pratade även om omega-3s välkända effekter på hjärtkärlsjukdom hos vuxna.

Tillskott av omega-3 fettsyror i en mängd motsvarande 7 bitar sill per dag i tre månader sänker inflammation, förbättrar blodkärlsfunktionen och ökar insulinkänsligheten hos ungdomar med fetma utan några kost- eller motionsförändringar.

Helena Lindmark Månsson från Svensk Mjölk pratade om hälsoeffekter av transfettsyror. Det är dock inte de naturligt förekommande transfettsyrorna i mjölk och kött som är skadligt utan det är det industriellt framställda transfettsyrorna. De kan öka risken för hjärtkärlsjukdom markant. Högt intag av naturliga transfetter (motsvarande 200 g smör per dag) har ingen effekt på markörer för hjärtkärlsjukdom. Lindmark Månsson kommenterade också hur Livsmedelsverket inte skiljer mellan naturliga och syntetiska transfetter.

Lena Ohlsson från Lund Universitet pratade om blodfettssvar efter intag av olika fetter. Hennes slutsatser var: Fiskolja sänker blodfetterna på lång sikt. Smörfett ger lägre triglyceridhöjning (fett i blodet) än olivolja vid mängder mindre än 50 gram men högre vid mängder 80-100 gram.

En mycket intressant dag som förvisso inte ändrade mitt personliga förhållningssätt till fett men som berikade min faktabank ytterligare. Min personliga fettfilosofi kvarstår; till största del goda fetter (nötter, frön, avokado, olivolja, rapsolja, lax, makrill, tonfisk) men njuter även av smör och feta mjölkprodukter fast i lite mindre mängder. Industriellt framställda transfetter undviker jag för det mesta, men någon gång ibland (kanske 2-3 ggr/mån) slinker det ner både chips och pommes och då njuter jag av det! Dålig mat ger dålig hälsoeffekt enbart vid överkonsumtion vilket är lika viktigt att ta till sig som att nyttig mat är bra för oss.
Alexandra

tisdag 19 oktober 2010

Är det bara jag?

Nu är ingredienspolisen igång igen! Provade Pauluns Superjuice "Blåbär & Acai" i helgen. Den var riktigt god. Kanske jag borde stanna därvid. Men... är det inte lite konstigt att den innehåller 80% druvjuice, 11,5 % blåbärsjuice, 5 % svartvinbärsjuice och 1 % acaijuice.... Den borde ju då heta "Druvjuice & Blåbär" istället, eller är det bara jag? I mina mått håller den inte riktigt vad den lovar...


Helgen dessförinnan provade jag en annan dryck som säljs på ICA; Saxhyttegubbens Blåbärsdryck med 100 % blåbär. Den höll vad den lovade; varje 33 cl flaska innehåller saften av cirka 2500 blåbär!


Brämhults har också en variant; Blåbär & Acai. 25 % krossade blåbär och 5 % krossade acai med innehåll även av ananas och ananas. Den håller också vad den lovar, trots att mänden ananas och äpple inte står utsatt.


Så... vilken av dessa tre är bäst? Pauluns Blåbär & Acai är definitivt godast. Men jag gillar inte deras marknadsföring med tanke på att den enbart innehåller 1 % acai. Min favorit blir i ordningen:

1. Brämhults (god och ganska högt blåbärsinnehåll)
2. Saxhyttegubbens blåbär (nyttigast)
3. Pauluns Blåbär & Acai (godast)

Alexandra

torsdag 14 oktober 2010

Fruitus

Ibland springer man från ett möte till ett annat och det är inte alltid man har något till hands när humör och energi sjunker lågt däremellan. Precis så var det igår.. Fick då syn på den här lilla söta fruktbarsen på Hälsokraft på Fältöversten.

Fruitus - "1 portion of fruit" Innehåller russin, granatäpple, blåbär, äpple, havre, solrosolja. Nästan alla ingredienser är KRAV. Den håller liksom vad den lovar, sånt gillar jag! Den är liten, endast 35 gram, men det är ju egentligen vad man behöver ibland. Pris: 10 kr. Dessutom god! Lustigt nog var jag i det läget på väg till ett företag för att prata om just, bars! :-)

Alexandra

måndag 11 oktober 2010

Fetter i ropet

Åh så kul! Risto (Balance duktiga allt-i-allo) kom precis och gav mig en rykande färsk Nordisk Nutrition som kommit på posten idag. Massor med spännande läsning ikväll alltså! :-)

Man pratar mycket fett just nu. Nästa vecka ska jag på Fettkonferens på Karolinska Institutet. Stort tema för tidningen är också just fettkvalité ser jag och de har bla en sammanfattning från konferensen "Essential Fats for Future Health".

Återkommer inom snar framtid med inlägg om fett.
Alexandra

Fine Foods

I helgen var jag på Fine Foods i Hammarby Sjöstad! Det kanske inte är där man ska göra sin veckoinhandling (notan gick på rätt många hundralappar..) MEN det fanns riktigt fina grejer där.

Med oss hem fanns följande i matkassen: risottoris, parmesan, svarta & gröna stora oliver, italiensk stark salami, inlagda soltorkade tomater, rödlök, ekologiskt smör, färskt surdegsbröd med hela linfrön.

Lördagsmiddag blev: Risotto gjord på Finefoods och till det ett gott italienskt valpolicella rödvin. Mmmm! Förrätt var klassiska rårakor med grädfil, rödlök och stenbitsrom.

Nu när det blir mörkare och kallare blir samtidigt maten ändå viktigare på något sätt. Man kurar ihop sig och myser över en kopp varm choklad eller en god middag. I eftermiddag träffar jag Helen o Anna på Sturekatten, riktigt mysigt höstställe det där. En Londonresa ska planeras... Love it!

Alexandra

fredag 8 oktober 2010

Proteinpulver - livselixir?

Daily Mail skrev igår om en italiensk studie som visar att proteinpulver kan öka livslängden med upp till 10 år. Forskarna menar på att det proteinpulver som flera kroppsbyggare (men även andra) dricker regelbundet kan vara nyckeln till ett längre och mer hälsosamt liv.

Man lyfter specifikt fram de grenade aminosyrorna leucin, isoleucin och valin som bla sägs skydda mot fria radikaler (involverade i åldrandeprocessen). Dagligt intag av proteinpulver från och med medelåldern ska enligt forskarna vara rena livs-elixiret. Muskelstyrka, balans, koordination och uthållighet förbättrades avsevärt.

Ja... hur kommenterar man en sådan här "upptäckt". Visst är det intressant men några enstaka studier utgör inte en särskilt solid grund till ett evidensbaserat hälsoargument. Dessutom, studien var gjord på möss och det finns en del biologiska skillnader mellan möss och människor.

Att äta tillräckligt mycket protein är så klart viktigt och personligen så tycker jag att Svenska Näringsrekommendationers populationsmål om 15 E% protein är lite snålt. Protein är byggnadsmaterial för kroppens celler och en brist på detta näringsämne kan orsaka flera hälsoproblem. Protein är dock inte särskilt svårt att få brist på; det finns rikligt i kött, fisk, ägg, mjölkprodukter men även i linser, bönor, nötter, frön och spannmål. Jag tycker att cirka 20-25% av sitt totala dagsintag bör utgöras av protein.

Anledningen till varför många kroppsbyggare dricker proteindrinkar är för att de konstant bryter ner och bygger upp kroppsmassa under sin träning. Uppbyggnad av muskelmassa kräver protein och det är oftast mer praktiskt att få i sig detta med hjälp av en proteindryck. MEN de flesta proteindrinkar innehåller även articifiella ämnen och andra tillsatser som är mindre bra.

Jag tycker att det bästa är riktig mat och i andra hand egen gjord proteindryck. Jag rekommenderar Great Earth eller Holistic´s vassleprotein - pulver som du kan blanda i vatten eller mjölk. Istället för proteindryck efter träning: mjölk, kesella eller keso. Helst i kombination med banan eller torkad frukt.


Och när det gäller det där med "livs-elixir" så tror jag absolut att protein spelar en viktig roll. Dock tror jag mer på "cocktail-effekten". I forskarvärlden pratar man om 5 enkla åtgärder som kan halverara risken för cancer men även verka förebyggande av hjärt-kärlsjukdom. Dessa 5 åtgärder är:

1. Rökstopp (helt avstå från cigaretter)
2. Måttlig alkoholkonsumtion (ett glas vin varje-varannan dag anses rimligt)
3. Kroppsvikt (några kilon extra anses inte skadligt men däremot att vara kraftigt överviktig)
4. Motion (1 timmas fysisk aktivitet per dag, tex cykling, promenad)
5. Kost (sunt förnuft här, som tex rätt fettkvalité och äta mycket frukt och grönsaker.)

Trevlig helg!

Alexandra

torsdag 7 oktober 2010

Mördande reklam

Allt fler livsmedelsföretag ägnar sig åt marknadsföring som lyfter fram matkvalité och miljö. Hälsotrenden "tvingar fram" förändringar som så klart på sikt är en satsning som ger ekonomiska möjligheter. Trenden kommer att fortsätta hålla i sig; i Sverige ligger vi fortfarande lite efter vid jämförelse med USA och England där hälsotrenden fortfarande inte nått sin peak.

Vad ligger bakom det ökade fokus på hälsa? Vetenskapliga studier som visar hälsoeffekter av kost och motion. Forskning som visar att livsstilsförändringar kan verka förebyggande mot flera sjukdomar. En allt äldre befolkningen vill vara frisk och aktiv.

På min korta T-baneresa hem igår möttes jag av flera skyltar som talade vänligt till mig.


"Vårt bröd ska vara bakat utan tillsatser på svensk sigillmärkt råg. Vår råg transporteras maximalt 34 mil till vårt bageri. Vi vill fortsätta ta vår råg från våra bönder i vårt närområde"

Gårdagens livsmedelsföretag ville oss inte lika väl... Höga vinstmarginaler på godis, fet färdigmat och ett svagt intresse för konsumentens hälsa. Men nu ser läget alltså annorlunda ut... och trots att det snarare har en ekonomisk vinkling än någonting annat så är satsningen faktiskt bra för oss!

Alexandra

måndag 4 oktober 2010

Pyttipanna recept

Här kommer receptet för er som gillar pyttipanna!

Pyttipanna (4 personer)

Ingredienser:
8-10 st potatisar, råa eller kokta (eller 5 potatisar + 1 palsternacka)
1 morot (eller 1 dl ärtor)
1 gul lök (eller purjolök eller röd lök)
5 dl hackat kött (rostbiff, korv, kyckling, skinka, kassler eller fläskfilé)
4 tsk smör
Salt & peppar

Smaksättning – välj ett eller två av nedan:
Buljong (grönsaks-, höns- eller oxbuljong upplöst i lite varmt vatten)
1 msk Sojasås
1-2 tsk fransk senap
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk cayennepeppar
Färsk persilja
Färsk timjan

Tillbehör – välj ett eller två av nedan:
Stekt eller kokt ägg
Rödbetor
Saltgurka

Gör så här!
1) Hacka den råa eller kokta potatisen i tärningar. Hacka moroten, löken och köttet i tärningar.
2) Stek potatisen i smör tills den blir mjuk. Salta & peppra och lägg undan på ett fat.
3) Stek köttet i smör och lägg över på samma fat.
4) Stek lök och morot i några minuter i samma stekpanna. Tillsätt potatis och kött. Rör om!
5) Smaksätt med valfritt tillbehör. Smaka av!
6) Servera med valfritt tillbehör.

Alexandra