fredag 8 oktober 2010

Proteinpulver - livselixir?

Daily Mail skrev igår om en italiensk studie som visar att proteinpulver kan öka livslängden med upp till 10 år. Forskarna menar på att det proteinpulver som flera kroppsbyggare (men även andra) dricker regelbundet kan vara nyckeln till ett längre och mer hälsosamt liv.

Man lyfter specifikt fram de grenade aminosyrorna leucin, isoleucin och valin som bla sägs skydda mot fria radikaler (involverade i åldrandeprocessen). Dagligt intag av proteinpulver från och med medelåldern ska enligt forskarna vara rena livs-elixiret. Muskelstyrka, balans, koordination och uthållighet förbättrades avsevärt.

Ja... hur kommenterar man en sådan här "upptäckt". Visst är det intressant men några enstaka studier utgör inte en särskilt solid grund till ett evidensbaserat hälsoargument. Dessutom, studien var gjord på möss och det finns en del biologiska skillnader mellan möss och människor.

Att äta tillräckligt mycket protein är så klart viktigt och personligen så tycker jag att Svenska Näringsrekommendationers populationsmål om 15 E% protein är lite snålt. Protein är byggnadsmaterial för kroppens celler och en brist på detta näringsämne kan orsaka flera hälsoproblem. Protein är dock inte särskilt svårt att få brist på; det finns rikligt i kött, fisk, ägg, mjölkprodukter men även i linser, bönor, nötter, frön och spannmål. Jag tycker att cirka 20-25% av sitt totala dagsintag bör utgöras av protein.

Anledningen till varför många kroppsbyggare dricker proteindrinkar är för att de konstant bryter ner och bygger upp kroppsmassa under sin träning. Uppbyggnad av muskelmassa kräver protein och det är oftast mer praktiskt att få i sig detta med hjälp av en proteindryck. MEN de flesta proteindrinkar innehåller även articifiella ämnen och andra tillsatser som är mindre bra.

Jag tycker att det bästa är riktig mat och i andra hand egen gjord proteindryck. Jag rekommenderar Great Earth eller Holistic´s vassleprotein - pulver som du kan blanda i vatten eller mjölk. Istället för proteindryck efter träning: mjölk, kesella eller keso. Helst i kombination med banan eller torkad frukt.


Och när det gäller det där med "livs-elixir" så tror jag absolut att protein spelar en viktig roll. Dock tror jag mer på "cocktail-effekten". I forskarvärlden pratar man om 5 enkla åtgärder som kan halverara risken för cancer men även verka förebyggande av hjärt-kärlsjukdom. Dessa 5 åtgärder är:

1. Rökstopp (helt avstå från cigaretter)
2. Måttlig alkoholkonsumtion (ett glas vin varje-varannan dag anses rimligt)
3. Kroppsvikt (några kilon extra anses inte skadligt men däremot att vara kraftigt överviktig)
4. Motion (1 timmas fysisk aktivitet per dag, tex cykling, promenad)
5. Kost (sunt förnuft här, som tex rätt fettkvalité och äta mycket frukt och grönsaker.)

Trevlig helg!

Alexandra

2 kommentarer:

 1. Vet inte så mycket, men lever så sunt jag kan,
  varierad kost, lite socker, lite salt, mycket
  grönt etc,etc.Men sen, vi kan inte mer än så,
  för lite beror även på vårt öde!
  Che sarà, sarà!

  Och sen vad är livet utan njutning!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det är viktigt att nämna att det inte bara är övervikt som kan orsaka att livstiden förkortas. Undervikt är minst lika skadligt, och i detta fall räcker det faktiskt med bara några kilon för att det skall göra stor skillnad.

  Det kan vara lätt att "glömma", men det är bra om man tar med det i hälsodisskusioner, då man faktiskt lätt kan bli väldigt påverkad av att övervikt är det enda problem som det skrivs om. Det kan faktiskt till och med trigga till ätstörningar i vissa fall.
  (Nu menar jag verkligen inte att detta lilla bidrag orsakar ätstörningar men jag menar bara att det kan varas bra att vara medveten om problemet(

  Din blogg är annars superbra:)
  Kram

  SvaraRadera