måndag 29 november 2010

Alfa-karoten & Morötter

Idag är det fokus på moroten. Svd och andra nyhetskanaler tar upp den amerikanska studien som visat att alfa-karoten som finns i bla pumpa och morötter minskar risken att dö i förtid med nästan 40 %.

Tidigare har man lyft fram beta-karoten som "superämnet". Men den senaste tiden har man alltmer talat om brist på tillräckliga vetenskapliga bevis och dessutom en allvarlig bieffekt; ökad risk för lungcancer hos rökare vid större intag av betakaroten. Istället fokuserar man nu på en annan karotenoid; alfa-karoten.

Det finns cirka 400 olika typer av karotenoider i naturen och de brukar dela in dessa i två grupper; karotener (tex alfa-karoten, beta-karoten och lykopen) och xantofyller (tex lutein) där de mest kända är beta-karoten i morot och lykopen i tomat. I studier har man sett att alfakaroten har en mycket starkare antioxidativ effekt än betakaroten vilket innebär att skyddet mot vissa sjukdomar är större.

I den amerikanska studien (15000 personer deltog) såg man ett starkt dosrelaterat samband mellan alfakaroten och risk att dö i förtid. Ju högre halt av alfakaroten i blodet desto mindre risk för att dö i förtid. Forskarna säger: "Dessa resultat ger stöd för att ökad konsumtion av frukt och grönsaker är ett medel att förebygga för tidig död".

Denna studien är så klart intressant men understryker bara ytterligare att vi bör äta tillräckligt med frukt, grönsaker och rotfrukter. Således säger det också något om de dieter som uppmanar att frukt och "under-jorden-grönsaker" bör undvikas...

5 portioner frukt & grönt per dag är och förblir en bra riktlinje! Exempel på ett optimalt dagsintag:
  • 2 morötter
  • 1 tomat
  • 2 frukter
  • 1 dl majs
  • 1-2 broccolibuketter

Alexandra

3 kommentarer:

  1. Vad har majs för nyttigheter i sig? Den går ju rakt igenom kroppen, dvs osmält. Tarmen tar inte upp något av den.

    SvaraRadera
  2. Majs är väl inte räknat som ett superlivsmedel direkt men den innehåller bla fibrer och antioxidanten lutein. Fibrer tas inte upp av kroppen men i grovtarmen gör den mycket nytta.
    Alexandra

    SvaraRadera
  3. Lena Selberg Zolland15 februari 2011 kl. 14:57

    Hej! Undrar om det framkommer i rapporten om alfakarotenet förändras vid kokning. De personer som hade mycket alfakaroten i blodet kanske åt rårivna morötter varje dag. Det vore mycket intressant att få veta. Jag kokar nämligen en thaisoppa med mycket morötter. Finns alfakarotenet i rätt form i soppan är det inte så svårt för mig att tillgogose behovet. Råa är ju morötterna inte så goda den här årstiden. Hälsningar Lena

    SvaraRadera