fredag 12 november 2010

Föreläsning och middagsmeny

Igår var jag, på uppdrag av Niana, på SEB i Rissne och höll föredrag om Myter & Sanningar om kost. Det var en härlig publik som hade mkt kommentarer och frågor, sånt gillar jag! Jag tog upp ett tiotal hälsopåståenden som de fick gissa om det var en myt eller sanning. Jag tog bla upp: E-nummer - hälsofarliga? Anna Ankas broskätande - skyddar verkligen brosk mot cancer? Spenat - en rik järnkälla? Fet av frukt? De var oeniga kring flera av dem innan jag avslöjade sanningen... Vet du?

På kvällen, middag hemma hos mig med Anders! Så här; man kan ju inte alltid äta nyttigt trots att man är nutritionist... :-) Det var iaf väldigt gott.

Detta bjöd jag på:

Risbollar (stek avorioris & vårlök, tillsätt persilja, salt, peppar, buljong, parmesan, hackad kokt skinka, ägg. Rulla till bollar och i ströbröd. Stek i smör & olivolja).
Tigerräkor, stekta i olivolja, vitlök (massor!), finhackad chili & färsk ingefära. Färsk persilja.
Tomat-, basilika & Mozzarellasallad med olivolja, salt & peppar.
Söt chilisås (2 st spetspaprikor, 1/3 rödlök, 1/2 röd chili, 1/2 dl socker, 3 msk vitvinsvinäger, 1 tsk sambal oelek och lite cayennepeppar Finhacka paprika & rödlök, stek i några minuter. Tillsätt resten av ingredienserna, rör om. Tillsätt olivolja och låt koka tills den blir "kletig". Smaksätt med lite salt & peppar).



Och så efterrätt... Ljuvligt syndig äppelkaka med gräddglass. Skala och skiva äpplen, lägg upp i ugnsfast form. Blanda ihop 2 dl socker, 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 ägg till en kletig röra och lägg över äpplena. Smält 50 gram smör och häll över äppelkakan. In i ugn i cirka 20 minuter, 200 grader. Den här äppelkakakan är GOD!

Vin till detta: Argento - älskar det vinet! Passade egentligen inte med rött till den här måltiden men var så sugna på det... Ibland får man vara lite rebellisk helt enkelt.

Trevlig helg!

Alexandra

5 kommentarer:

  1. Hej Alexandra!
    Jag är en SEB:are som var på din föreläsning i Rissne. Du gav mig mycket ny insikt och du hade ett roligt sätt att presentera för vissa ett rätt "torrt" ämne. Jag älskade ditt engagemang i ämnet, jag är också superintresserad av goda matvanor och du gav mig ett verktyg att man kan ta del av forskningsrapporter bla, Du har inspirerat mig att söka djupare kunskap om dessa myter!
    Härligt jobb du bedriver!
    Bli inte förvånad om jag snart ber om den hälsokostprofil ? hos dig på Balance.

    Stort tack för att jag fick förmånen att ta del av din gedigna kunskap!

    Anetthe Brottman/SEB

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Jag var också på din föreläsning hos SEB.
    Det var mycket intressant och jag håller med Anetthe.

    Som småbarnsförälder vill jag ge min dotter så bra mat som möjligt. Tyvärr så är det ofta en omöjlig uppgift att laga allt från grunden samtidigt som man vill hinna umgås och leka.

    Du kan många tips som jag ska ta till mig i min strävan efter bra mat.

    Jag ska följa din intressanta blogg.

    SvaraRadera
  3. Hej SEB:are!
    Tusen tack för fina kommentarer! Det värmer.

    Det var riktigt kul att få komma ut till er och föreläsa. Härligt att ni känner att ni fick både inspiration och blodad tand.

    På återseende! :-)

    Alexandra

    SvaraRadera
  4. Jag skulle också vilja gå och lyssna på dig! Bjuder du in till föredrag på balance?
    Det där med brosk måste vara en myt! Tror att jag har läst det någonstans.. Kommer ihåg när du skrev om frukt - helt vansinningt det där!

    En fråga; tycker du att man bör undvika nitritberikad skinka?

    /Anna

    SvaraRadera
  5. Det roligaste med att äta "sunt" är att ju mer man
    gör det desto mer gör man det;blir en "ond kedja",
    Man njuter av de sunda produkterna och ifrågasätter allt annat.Idag tex marinerade räkor med vitlök och allt vad
    det finns som färska kryddor; husets!Sedan grillad squash, zucchini på italienska.
    Tilltugg lantbröd.
    Medelhavsdieten har blivit en sak att spara
    till eftervärlden!

    Ät gott och njut av livet!!!





    Frukt; i mitt fall kaktusfrukter.
    Har du sett att vår medelhavsdiet är numera en
    sak att spara till eftervärlden!




    ,

    SvaraRadera