torsdag 17 mars 2011

Förbud mot transfettsyror!

DN levererar goda nyheter idag; det blir ett förbud mot transfetter i mat.
Detta beslutade riksdagen i dag som ger regeringen i uppdrag att lagstadga ett förbud av användningen av industriellt framställda transfetter i livsmedel som kakor och chips.

Transfetter är en typ av fett som uppstår på kemisk väg och anses vara det värsta fettet i kosten för vår hälsa. Det finns även naturligt förekommande transfetter i kött- och mjölkprodukter men man har kunnat konstatera att dessa inte är farliga.

Studier har visat att de kemiskt framställda transfettsyrorna (som kan förekomma i frierad mat, chips, bakverk och kakor) ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom och kan bidra till höga nivåer av det dåliga kolesterolet (LDL). Nyare forskning har visat att transfetterna även kan orsaka inflammation i kroppen och eventuellt bilda vissa cancerformer.

Hur kan vi undvika transfetter fram tills dess att lagen träder i kraft? Undvik/minska ner på friterad mat, kakor och kex, chips, snabbmat, glass, godis. Läs innehållsförteckningen på maten i butiken: ”delvis härdat fett" innebär att transfetter kan ingå.

Det här är alltså en hjärtefråga, i dubbel bemärkelse minst sagt!

Alexandra

4 kommentarer:

 1. Vad är "färdigköpta kakor" för något? :)

  SvaraRadera
 2. Det är beklagligt att detta drevs igenom, det var ju härdning av vegetabiliska fetter man borde ha förbjudit. Fullhärdade fetter som inte längre innehåller transfetter, inneåller en massa andra substanser t o m farligare än transfetter. Men... det är ju inte alltid de kunniga som bestämmer, men det är ju publiciteten det gäller.
  Läs vårt aktuella inlägg som också länkar till tidigare inlägg innan riksdagsbeslutet
  http://bengtingerstam.wordpress.com/2011/03/18/riksdagen-vill-forbjuda-transfetter/

  eller på vår hemsida http://www.konsumentsamverkan.se där du kan söka på "transfetter"

  SvaraRadera
 3. Det är ju en fantastisk nyhet!

  SvaraRadera
 4. Färdigköpta kakor var en felformulering av mig.. Jag menade kakor och kex som finns att köpa i matbutiken; dessa kan innehålla transfettsyror, ev importerade sådana.
  Alexandra

  SvaraRadera