torsdag 1 september 2011

Ecot & Lågkolhydratsstudier

Ekots granskning "avslöjade" häromdagen att köttlobby ligger bakom studier gjorda på lågkolhydratsdieter. Det bränslade på den heta debatten minst sagt, men vem är det som får vatten på sin kvarn egentligen?

Vetenskapliga studier kostar och det är inte alltid lätt att få ihop pengar. I den perfekta världen så borde alla studier utföras helt oberoende men det är idag tyvärr inte möjligt. Det är inget nytt att livsmedelsindustrin ofta är involverad i koststudier (jämför läkemedel och läkemedelsindustrin). Och det behöver inte nödvändigtvis betyda att man inte kan lita på studieresultatet.

Ingen stor nyhet alltså men det lite komiska är att (extrema) lågkolhydratsanhängare ofta lyfter fram "etablisemanget" som korrupt och finansierat av sockerindustrin. Men nu finns det alltså (även) kopplingar mellan deras kostfilosofi och lobbyism.

Det tråkiga i sammanhanget är att det ofta verkar handla om "vem som har rätt" snarare än att "det ska bli rätt". Varför inte lära av varandra, se det stora hela med samtliga olika studier på bordet och prata om individanpassning? Vi är ju trots allt alla olika. Läs mer här.

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar