torsdag 11 mars 2010

CH & Christoffer äter bra

Carl-Henric:
"Idag har jag misslyckats. Vi har tenta på fredag och väldigt lite tid inför den så dagarna fyll av plugg nu. Så det jag försöker komma fram till är: att jag har missat min middag rejält idag. Idag: smootie frukost med macka, mellis macka, tonfiskrulle+ banan, mellis 1 smootie, mellis 2 smootie + banan+russin o nu en tallrik fil med banan o russin o keso+russin.
Jag gillar det här, känns bättre än förväntat. Och mitt kaffe-sug har minskat"

Christoffer:
"Här är en bild på CH och hans förmiddagsmellis (ovan bild). Skinka, tomat och keso på ett gott men nyttigt bröd. Själv åt jag en banan men vi hann inte fota då den slank ner innan någon av oss hann dra fram kameran. Däremot har vi min lunch här. pga tidsbrist körde jag tunnbrödsrullen idag, då min vän dijon var slut fick jag improvisera med keso istället.

Nu sitter vi här och tentapluggar och blev otroligt sugna på sån här "finchoklad" som en klasskamrat köpt. mm, hur ska det här gå, too be continued..."

Vilka foodfighters! Fina bilder och roliga kommentarer. De förtjänar en guldstjärna, eller en ruta finchoklad... Däremot råder fortfarande spritförbud på fredag, ingen kompromiss!

Att missa en middag ska du absolut inte se som ett misslyckande CH. Maten får inte bli en stress - ni båda är verkligen super ambitiösa och det ger resultat.

Jag träffar många som mer eller mindre har en ångestladdad relation till mat, vilket är tråkigt och onödigt. Extrema bantningsmetoder som efterföljs av matfrosserier och dåligt samvete är påfrestande av flera anledningar. Försök hitta matglädje och lyssna på de signaler kroppen ger ut. Det finns flera fördelar med att skaffa sig kunskap om bra mat och lära sig att äta rätt typ av mat men gör det på rätt sätt. Välbalanserat, regelbundet och bra kvalité är grundstenar - sedan gör man sitt bästa. Ibland blir det en sämre matdag men då kan man se till att göra nästkommande dag bättre.

Håller tummarna för killarna imorgon inför tentan!

Alexandra

3 kommentarer:

 1. Vilken härlig blogg du har!

  Brukar du svara på kostfrågor? Jag ställer mina här, så får jag hoppas på svar!

  Om jag t.ex. ska koka torr bulgur, förändras dess näringsvärde efter tillagningen? Jag har haft för mig att t.ex. 100gram okokt (torr) bulgur som ger cirka 360kcal har samma näringsvärde efter tillagningen också (tillägger inte olja/margarin eller liknande, enbart kryddor). För hur ska man isåntfall veta näringsvärdet efter tillagningen? Det låter nog komplicerat det jag skrivit, men hoppas du förstår min poäng!

  Om jag använder curry som krydda, behöver jag då använda mig av gurkmeja kryddan? Har för mig att curry innehåller gurkmeja och då missar jag väl inga nyttigheter från enbart gurkmeja kryddan om jag bara kör på curry och inte gurkmeja?! Haha oj detta lät verkligen konstigt, om du inte förstår vad jag menar så säg till!

  Ger psylliumfrön en lösare avföring om man är förstoppad och ger det samtidigt en hårdare avföring om man är lös? Hur många matskedar om dagen är OK att ta? De är ju inte giftiga som linfrön och jag har även för mig att psylliumfrön inte innehåller några kcal.. Vad har egentligen psylliumfrön för egenskaper? Varför bör man äta dem? (Inget måste, men vad är de bra för?!)

  Är tabascosås nyttig? Är det en GI:sänkare och hjälper den kroppen att förbränna fettet? (Tanke på att starkt brukar ge en lite extra fettförbränning) Den innehåller väl inte en massa tillsatser eller liknande? Har t.ex. en stark chilisås i kylskåpet som innehåller: chilipeppar, vinäger, socker, modifierad majsstärkelse, vitlök, salt, kryddor. Detta låter ju inte speciellt så nyttigt?!

  Sorry för mina alla frågor, borde ha förvarnat dig! Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Det skulle uppskattas ifall du har möjlighet att svara på mina frågor, annars får du gärna rekommendera någon som kan göra det:)

  Önskar dig en solig dag!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Du har rätt; tillagad bulgur har samma näringsvärde som torkad. Du får givetvis mer vätska i tillagad bulgur.

  Curry brukar vanligtvis innehålla gurkmeja plus andra kryddor.

  1 msk psylliumfrön 1-2 ggr per dag håller magen igång. Psylliumfrön kan hjälpa både mot förstoppning och diarré samt stärka tarmslemhinnan. Dessutom är det bra för blodfetterna.

  Tabascosås är helt ok tycker jag, man använder ju oftast liten mängd. Det kan precis som du säger påverka förbränningen positivt. Finns även teorier om att stark mat (chili) verkar inflammationshämmande.

  Trevlig helg du också!

  Mvh, Alexandra

  SvaraRadera