torsdag 4 mars 2010

ICA

Igår var chefen och jag på ICAs huvudkontor och pratade kost & träning. Alltid kul att komma dit! Förutom att stå för en riktigt kul reklamserie så satsar ICA på sin personal i form av hälsa och friskvård. Gårdagens föredrag var en av flera där vi blivit inbjudna för att ge tips och motivera till en hälsosammare livsstil."ICA bjuder alla sina medarbetare på frukt". Sött!

På kvällen åt jag middag på Sturehof med en kompis. Sejrygg med kapris, bacon, rödbetor och potatis; hur låter det? Riktigt gott!

Alexandra

3 kommentarer:

 1. Hej Alexandra!
  Du verkar förnuftig o sund och jag gillar verkligen din blogg! Tycker det är jättekul med nutrition och tycker att din blogge den bästa som har med nutrition o göra.
  Har tvà frâga till dig och hoppas du kan hjälpa mig!

  1) Jag har röda finnar i ansiktet som poppar upp pà kinder o i pannan ibland vattniga bara. Undrar om det finns ngn speciell kost man bör hàlla sig till och vad man bör undvika. Börjar prova mig fram lite med maten. Undrar om mjölk och yogurt kanske inte e sà bra? Och om du har nàgon speciell mat man bör undvika eller äta? Tror nämligen att mitt problem sitter i min nutrition.

  Sen undrar jag oxâ;

  2) Undrar vad du tycker om soja mjölk, ska man välja det som kommer frân växtriket och tabort mjólken kanske? En tjej pà mitt jobb dricker bara soja mjölk och hennes hy strâlar av lyster och är finnfri. Jag kanske e helt fel ute men jag hoppas du kan hjälpa mig.

  Tack sâ jätte jätte mkt pà förhand, MVH,
  Anonym tjej

  SvaraRadera
 2. Hejsan Alexandra!

  Även jag kommer med några frågor (kommer säkert bli långt, sorry!)

  Kan man förvara kryddor i kylskåp? Håller de längre då än om man har dem i ett skåp? Vad är bäst; att bevara dem i påsar eller i kryddburken (glasburken som kryddan finns i)?
  Om jag använder curry som krydda, behöver jag då använda mig av gurkmeja kryddan? Tänker på att curry ska innehålla gurkmeja och då missar jag väl inga nyttigheter från enbart gurkmeja kryddan om jag bara kör på curry och inte gurkmeja?! Haha oj detta lät verkligen konstigt, Du får gärna säga till om det är otydligt förklarat!

  Vart tycker Du att nötter ska förvaras om jag vill att de ska hålla länge och inte bli härskna/gamla fort? Kylskåp?

  Överhuvudtaget: vad för råvaror/livsmedel som man brukar ha i skafferi/skåp kan och bör jag egentligen ha i kylskåp för att de inte ska bli gamla fort? Jag har på sista tiden verkligen tänkt mycket på hur råvaror och livsmedel ska förvaras och hur länge hållbarheten är för dem..

  När man köper linser, bönor, matvete och bulgur från t.ex willys/ica så finns det på förpackningen en näringsinnehållsförteckning. Jag brukar dock köpa dess råvaror i lösvikt från orientaliska livsbutiker, så hur gör jag då om jag vill veta hur mycket kcal, kolhydrater etc. respektive råvara innehåller? Brukar dessa (bönor, linser, matvete, bulgur) ha längre eller kortare hållbarhet om man köper dem från orientaliska livsmedelsbutiker? De är ju köpta i påsar så det finns ju ingen bäst-före-datum stämpel... Köpte flera kilo i november, hur länge är deras hållbarhet tror Du? (man vet ju heller inte hur länge de har haft dem i butik)..

  Förlåt mig för mitt långa och yra inlägg (har alltid svårt att formulera mig kort)

  Hoppas Du har tid och ork att besvara frågorna!

  Älskar Din blogg, har den sparad i Favorit-fliken:) Har för mig att Du och Din (fd?!) kollega Karin skulle fortsätta arbeta ihop med något (efter Radar-sparken), what´s happening?

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Tack för inlägg, kul att ni gillar min blogg!Ursäkta för sent svar!

  Vad gäller kost och huden så skulle jag rekommendera en så ren och näringstät kosthållning som möjligt. Fet fisk som makrill, lax, tonfisk, sill med grönsaker (både råkost och tillagade) är också bra, likaså nötter, frön, avokado osv. Flera färger på grönsakerna dessutom.

  Bra livsmedelsval: alfagroddar, gurkmeja, grönt té, aloe vera juice, mjölksyrade grönsaker, frukt och grönsaker.
  Det finns inte så mycket vetenskapligt stöd för mjölkprodukter och akne men du kan ju prova i 1 månad och se om du märker en skillnad. Likaså kan du prova att minska ner/utesluta gluten (dock inte samtidigt som du utesluter mjölk). Teatree olja kan vara bra på huden och verka anti-bakteriellt. Undvik tillsatser i maten samt kaffe och alkohol.
  Jag rekommenderar att du väljer havremjölk eller rismjölk istället för sojamjölk.
  Lycka till!

  Gällande det andra inlägget; har ju besvarat dina frågor i ett senare inlägg men vad gäller kryddor och nötter så går det alldeles utmärkt att förvara dessa i kylen. Torrvaror och konserver förvaras i skafferi.

  Vad gäller bönor/linser från orientaliska butiker har jag dessvärre ingen aning om näringsinnehållet skiljer åt mot de som finns i övriga matbutiker. Fråga personalen på plats så kanske de har en näringsdeklaration. Får hänvisa dig till dem också vad gäller hållbarheten.

  Karin har ju gjort ett inlägg hos mig förra veckan men sedan vet jag inte hur vårt samarbete kommer att se ut. Vi hoppas på att göra något ihop framöver så jag håller dig underrättad, lovar! :-)

  Mvh, Alexandra

  SvaraRadera