tisdag 30 mars 2010

Vårkänslor & Skräpmat

Äntligen! Ljuset har återvänt. Enligt sömnforskare dämpas nu sömnhormonet melatonin och vi känner oss piggare och sover bättre på årets ljusare del.

Något annat som kommit tillbaka är mina resor till Uppsala. Nu är jag på Yrkesakademin igen och föreläser näringslära för en ny grupp på Yrkesakademin. De är 26 stycken frågvisa och kostintresserade elever. Det var allt lite pirrigt igår när jag inte riktigt visste vad (vilka!) som väntade men kände på en gång: det här kommer att bli kul! Igår pratade vi energi & metabolism och idag var temat kolhydrater, sötningsmedel och GI. Vi diskuterade eventuella konsekvenser av en låg-kolhydratskost, individuella skillnader och "missbruk" av snabba kolhydrater.

På tal om missbruk så rapporterar forskare nu att skräpmat är lika beroendeframkallande som heroin. Ett amerikanskt forskarteam från The Scripps Research Institute har visat att skräpmat kan påverka hjärnan på samma sätt som ett drogmissbruk.

Studien, som gjordes på möss, visade att det var först när mössen utvecklade fetma pga "matmissbruket" som den biokemiska balansen i hjärnan förändrades och skapade ett tvångsmässigt ätbeteende. Man såg samma förändring som hos råttor som fått kokain eller heroin. När forskarna sedan tog bort skräpmaten och försökte introducera hälsosam mat så vägrade mössen att äta. De valde hellre att svälta sig själva i några dagar än att äta bra mat. Forskarna drar slutsatsen att överkonsumtion av skräpmat kan bidra till ett tvångsmässigt ätande vilket kan vara en möjlig förklaring bakom fetma.

Det behöver alltså inte handla om dålig karaktär. Det finns flera mekansimer bakom ett negativt ätbeteende och det är viktigt att få hjälp om man inte lyckas klara av det på egen hand. Bantning och ångest ska inte vara en del av den behandlingen.

Imorgon är jag på Balance igen och träffar kunder och kollegor. På kvällen träffas Viktgruppen för 2:a gången. Det ska verligen bli spännande att se hur de upplevt sin första vecka på vårt Kost- och träningsprogram. John kommer att hålla ett föredrag om motivation och psykologi. Det ser alltså ut att bli en ljus dag imorgon också!

Alexandra

3 kommentarer:

 1. Åh vad jag skulle vilja delta i dina föreläsningar, du verkar så inspirerande och tycker om hur du "tänker"!

  Jag har några frågor och hoppas de inte låter "dumma".

  Är det ”onyttigt” med fryst kycklingfilé som är marinerad eller innehåller saltlake? Bör dessa två undvikas? (Äter mycket kyckling i veckan) Om jag ska välja antingen saltlake eller marinerad, vilket är att föredra?
  Vad för kycklingfilé (märke) köper DU?

  Hur är det egentligen med att värma mat i mikro? Vissa säger att det är dåligt, medan andra säger tvärtom och att näringen inte försvinner. Hur ligger det egentligen till? Vissa säger att koka i kastrull är det bästa återuppvärmningsalternativen, medan andra säger mikro. Vad är sanningen?! Man blir ju förvirrad av de olika råden! Är det annars bäst att äta maten kall?

  När man kollar innehållsförteckningen för vanligt ris och pasta så verkar de ha samma värden: 350kcal, 8g protein, 80g kolhydrater, 2g fett. Men vad ÄR då skillnaden mellan ris och pasta? För den som vill gå upp i vikt, vilken bör den föredra? Och vad bör den som vill gå ner i vikt föredra? (Ex. om man är bortbjuden, så man vet vilken man bör satsa på utifrån sitt syfte – att gå ner/upp i vikt). (Vet att det finns fullkornsvarianter etc.. men pratar nu om de "vanliga vita")

  Fazer Rågkusar (fullkornsbröd): Fullkornsrågmjöl, vatten, surdeg av fullkornsrågmjöl, fullkornsvetemjöl, rågfiber, salt, jäst. 100g: 260kcal, 7g protein, 2,4g fett, 53g kolhydrater (varav 2g sockerarter). 83% råg av spannmålet, 53% fullkorn.

  Vad är Din åsikt om detta? Nyttigt bröd? Bör bara de som vill gå upp i vikt äta bröd? (Så mycket snack om att man ska undvika bröd, pasta, ris etc..) Är kompakt bröd eller knäckebröd nyttigare är mjukt bröd?
  Går det att frysa in brödet utan att den förlorar näring/nyttighet? Och för hur länge isåntfall? Har hört att fryst bröd som får tinas upp innehas ett lägre GI, men förlorar den inte näring då?

  Är oliver och avokado lika "nyttiga"?

  Sista frågan nu! (Finally tänker du, om du ens orkar läsa igenom allt!)

  Är färdigköpt hummus nyttigt?
  T.ex. denna: Hummus (Alwadi märke)
  Ingredienser: Kikärter, sesampasta, salt, citronsyra E330.
  100g/ 170al, 7,3g protein, 15g kolhydrater, 8g fett.
  Ibland när jag har bråttom och inte hunnit laga mat så kan jag öppna en burk (380gram) och äta den istället! Det blir cirka 600kcal vilket en "måltid" brukas innehålla, right?! Är det onyttigt att göra så? (Vet inte om hummus ens är nyttigt eller ej..)

  Förlåt mig för alla dumma frågor, men är alltid så nyfiken och fundersam och vill alltid hitta svaren!

  Tack i förhand!

  SvaraRadera
 2. Jättefin och intresssant blogg, vi kikar in i bland. Glad Påsk önskar Kea & Christina Hedman (flygsällskapet Gran Canaria)

  SvaraRadera
 3. Hej Christina & Kea!
  Vad roligt att ni hör av er! Önskar er en riktigt mysig påskhelg. Hoppas på att ses igen framöver!
  Alexandra

  SvaraRadera