måndag 30 mars 2009

Den franska paradoxen blir läkemedel?

En svensk studie har nu påbörjats som undersöker rödvinets effekt på hälsan. Det är måttliga mängder vin som sägs främja hälsan. En grupp (lyckligt lottade..) försökspersoner ska dricka 1-2 glas vin per dag i 3 månader medan en lika stor (mindre lyckligt lottade..) kontrollgrupp ska vara helnyktra under samma period. Resultatet kan bidra till att den franska paradoxen nu blir uppklarad och rödvin blir godkänt läkemedel mot b la hjärt- och kärlsjukdomar.

Själv älskar jag rödvin och dricker det självklart enbart av hälsomässiga skäl! :-) Men varför är det så nyttigt? Räcker det inte bara att äta vindruvor? Njaeee, inte riktigt faktiskt.

Det intressanta med rödvin är ämnet resveratrol. Det är en antioxidant som kan hindra det skadliga LDL-kolesterolet att oxidera och även öka halten av det goda HDL-kolesterolet. Då LDL-kolesterolet oxideras kan det fastna som plack i blodkärlens väggar och bidra till inflammation. Resveratrol finns i druvskalen och ska naturligt skydda druvan från svampangrepp. Resveratrol frisätts i samband med jäsningen och därför är vinet en rik källa på resveratrol och finns i liten (om ens någon) mängd i druvjuice.

Resveratrol finns att köpa på piller och man är ju nyfiken på om det skulle räcka... Men å andra sidan så har man funnit över 200 olika antioxidanter i just vin, så kanske är det själva kombinationen som är hemligheten!? Dessutom, piller brukar sällan vara lösningen. Resveratrol har visat sig ha östrogenliknande effekt vilket i stor dos kan bidra till en ökad risk för bröstcancer. Dock är detta inget vetenskapligt bevisat.


Hörde på nyheterna ikväll om den "svenska paradoxen"... Vi slänger massor med mat! Tydligen består 57 % av sopinnehållen av matavfall, mat som ofta fortfarande är ok att äta. Släng inte maten - av klimat och ekonomiska skäl! Om det blir över mat: spara till dagen därpå eller frys in och använd senare. Eller gå efter receptet/använd mått då du lagar så att det inte blir över. Det är väl inte så svårt?

Nu ska jag ta min vinmedicin och sova gott!

Alexandra

1 kommentar:

  1. Hej. Tror du att jag kan komma och provträna på något strippass hos er nästa vecka? Hur går jag tillväga då? Kram Terese, www.sparkibaken.se (mejla mig gärna svaret på teresealven@hotmail.com)

    SvaraRadera