onsdag 25 mars 2009

Rött kött och ökad dödlighet?

Idag skriver SvD om en ny amerikansk studie som visar att personer som äter mycket rött och processat kött dör tidigare än personer som äter mindre mängder. Omfattningen av studien var stor; de följde en halv miljon deltagare i åldern 50-71 år.

De personer som åt 160 gram stek eller hamburgare varje dag fick ett kortare liv än de som åt mindre mängder. Rött kött avser här nöt och svin. Rubriken på löpsedlarna lyder: "Köttälskare lever kortare" - en aning dramatiskt tycker jag. Som vanligt. Och innan vi drar slutsatser så kommer här några av mina tankar.

Då man går in och granskar studien (du kan se hela studien här) så är det svårt att bedömma orsaken till den ökade dödligheten. Den grupp personer som åt mest kött var också rökare, hade ett högre BMI, åt större mängd mat (kalorier), åt mindre mängd frukt och grönsaker och hade låg fysisk aktivitet. Inte ett spår av den här "parantesen" i tidningarna. Alla dessa parametrar spelar en viktig roll då man pratar om orsakssamband av hjärt-kärlsjukdomar och cancer och då även ökad dödlighet. Dessutom; vad åt personerna till det röda köttet? Pommes? Pulvermos? Hur stor del av maten var snabbmat? Frityrolja och de dåliga fetterna (transfetter) kan vara en lika stor bov i dramat.

Det var alltså inte direkt så att man satte kaffet i halsen i morse över "nyheten". Jag kan hosta fram fler liknande rapporter om så behövs. Ett stort intag av rött kött i kombination med övrigt dåliga levnads- och matvanor skapar ohälsa. Däremot är det intressant att kika på hur rött kött kan påverka kroppen i för stort intag; det spekuleras i att det ger upphov till inflammationer, och nitrosaminer i processade charkvaror som bacon och vissa korvar kan vara cancerframkallande.

Jag hänvisar till det sunda förnuftet och balans, återigen. Vad gäller porcessade charkvaror tycker jag att alla gör en bra hälsoinvestering genom att minska ner på dessa produkter. Gillar du rött kött? Se då till att äta det med rätt tillbehör, dvs kokt potatis/ris/bulgur och stor portion grönsaker. Jag tycker dessutom att man bör variera sin kosthållning genom att äta vegetariskt och fisk/skaldjur/fågel.

Vi får inte glömma bort heller att rött kött utgör ett klimathot. Karin Magnusson på AXA sammanfattar detta väldigt bra här.

Själv äter jag rött kött 1-2 ggr i veckan och resten fisk eller vegetariskt, om ni undrar :-). Och så massor med grönsaker och frukt förstås.

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar