tisdag 3 mars 2009

Världens dyraste räkmacka...

Läste på dagens nyheter idag om den danska fd kommunalfullmäktigeledamoten (oj vilken lång titel...) som kastade en räksmörgås i ansiktet på en person under ett möte för elva år sedan. De hade tydligen haft en osämja som orsakat upprörda känslor. Pajkastning i politik har man ju hört talas om men just den här matdispyten ledde till saftiga böter; 775 000 kr fick hon betala i skadestånd! Allt tyder nu på att detta är den dyraste räksmörgåsen i mannaminne..

http://www.dn.se/ekonomi/varldens-dyraste-rakmacka-1.811974

Efter att jag hämtat mig från den absurda notisen så fick jag ett sådant sug efter.... just det: räkor! Då är Östermalmshallen ett säkert kort! Mitt favoritställe är Nybroe Smørrebrød där de serverar just vad namnet antyder. Kombinationen av det saftiga rågbrödet och de lagom-salta-lagom-söta räkorna är minst sagt en himmelsk smakupplevelse!

Man kan ju förstås göra en sådan macka själv. Koka 1 ägg, ta bort skalet och låt svalna. Bred ett tunt lager av smör på en skiva rågbröd/surdegsbröd, skiva ägget i skivor och lägg på brödet, tillsätt lite majonnäs på äggskivorna och lägg sedan på rikligt med räkor och avsluta med en fin liten dillkvist. Byt gärna ut majonnäs mot avokado, går lika bra och är lika gott - och du får dessutom bättre fettkvalité. Det måste däremot vara färska handskalade räkor så klart - en lyx man får kosta på sig. Viktigt att poängtera är väl också att de är till för att ätas och inte kastas på folk, då blir det ändå dyrare! :-)

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar