
Tyvärr bemästrar jag fortfarande inte emailfunktionen på min mobil (trots haft den i 1 år....) så rapport om Londons mattrender kommer efter helgen. Vi hörs då!
Alexandra x
Min familj har som tradition att på juldagsmorgon äta fruktsallad och yoghurt. Det är pappa som har till uppgift att hacka frukten och tända brasan. Gott & mysigt! (sedan blir det givetvis lite fudge och knäck och sånt under dagen.... vilket också både är både tradition och ett måste!)
Önskar alla en riktigt vit & grön jul!
Alexandra
Trevlig helg!
Alexandra
Så här års får jag mycket frågor om just julmaten.... Hur onyttig är den egentligen? Under juldagarna ska man kompromisslöst njuta av maten tycker jag! Man ska välja det man tycker är gott helt enkelt och inte ha något dåligt samvete för det. Precis som en tjej i Viktgruppen påpekade "det är inte tiden mellan jul & nyår som gör skillnad utan tiden mellan nyår & jul!"
Men för vissa personer som är utbjudna på julbord var och varannan dag i december, kanske det är värt att få lite tips och riktlinjer.
Bra Julmat
Lax och andra feta fiskar som sill och strömming innehåller goda fetter, proteiner och vitaminer. Där hittar du även nyttiga omega-3 fetter. Den nyttigaste sillen är den med spad, alltså med klar inläggning. Inlagd sill innehåller lite socker och olja men totalt sett är den är ett bra val.
Kalkon, lutfisk, ägg, fårfiol och skinka innehåller proteinkällor som mättar bra. Ta gärna senap till skinkan.
Välj gärna kokt potatis eftersom den är en bra kolhydratskälla och innehåller dessutom nyttiga näringsämnen.
Brysselkål, rödkål, grönkål, brunkål är också bra val. De kan vara något sockrade men det är inget vidare bekymmer med tanke på dess nyttiga antioxidantinnehåll. Även rödbetssallad utan majonnäs är klart godkänt.
När det gäller bröd; välj ett med hela korn, frön eller kärnor. Ost på brödet är naturligtvis ok men håll dig till 1 skiva per brödskiva.
Sämre Julmat: Hit hör de rätterna som är ok att välja på julafton men som inte är de bästa valen på veckans alla julbord.
Köttbullar, prinskorvar, julkorv och paté; dessa är oftast väldigt kaloririka så ät dig inte mätt på dem utan ät med måtta (1-2 av varje är ok).
Hovmästarsås och gravlaxsås innehåller olja och är rimligt att äta i mindre mängder men tar du stora slevar blir det lätt för kaloririkt. Cumberlandsås innehåller mycket socker, så i stora mängder är den också ett sämre val.
Jansons frestelse har ofta högt energiinnehåll (grädde och smör) så ät sparsamt. Välj hellre kokt potatis.
Godis? Färdig kola, knäck och ischoklad är inte så bra i stora mängder. Ris á la Malta innehåller både socker och grädde men är ett bättre val än godis. Ta några få bitar och njut, men välj istället goda clementiner och apelsiner.
Slutligen, se upp för de söta dryckerna – julmust, glögg, saft etc.
Julbordet erbjuder en enorm variation vilket är positivt, men för en del är det mängden som problemet. Man kanske väljer bra mat men äter för mycket helt enkelt. Ta till dig mindre mängd mat vid varje runda. Fyll ut med grönsaker!
Alexandra
Tex: 2 glas vin (á 1,5 dl) = 15 sockerbitar. 1/2 chipspåse = 35 sockerbitar. 100 gram chokladkaka = 37 sockerbitar.
Visst är det ok med onyttigheter ibland men för att uppnå resultat uppmanas gruppen att minimera onyttigheter till 1 dag/vecka. Blir det fler tillfällen, fick de förslag på åtgärder dagen efter. Tex: 2 glas vin = 60 minuters rask promenad extra. 1/2 chipspåse = 60 minuters rask promenad + en egen "ersättningsmåltid" till lunch eller middag (hemmagjord smoothie de fått recept på).
Jag var lite orolig hur gruppen skulle tolka listan..... men phuuu så verkade de mycket positiva och tyckte att det var skönt att få riktlinjer. Som en av deltagarna så fint sa: "En prislapp på eventuella frosserier!". Det finns rum för slarv men blir det oftare än 1 gång per vecka - reflektera över beteendet och kontra med en åtgärd.
På Balance var det medlemsfest ikväll! (Viktgruppen smög sakta förbi utan att röra korvarna och champagnen, stolt man blir!). Stämningen var hög iaf och mycket folk; kul!
På vägen hem genom ösregnet var jag med om en fin sak. En kille som gick lite före mig på gatan erbjöd mig en plats under hans stora paraply. Tänk vad en liten gest från en okänd person gör mycket! Min tanke är givetvis; to pass it forward!
Alexandra x
(fyi; de ritade en tornado på tavlan :-))
Energi- och kolhydratsmängd minskar successivt under dagen, där kvällsmåltiden är mindre än lunch. Lagom balans mellan "pain & pleasure" var deras motto och menade på att alla har verktygen inom sig - de förmedlar kunskaperna.
Måltidsförslag enligt Tornadodieten:
Frukost: Yoghurt, hemmagjord müsli, ägg och frukt och färskpressad apelsinjuice.
Mellanmål: Frukt- och bärsallad med nötter
Lunch: Lax med quinoa, grönsaker och kronärtskocka.
Mellanmål: grovt knäckebröd med skinka, ost och ruccolasallad
Middag: Kallops (oxkött) med rödbetor, grönsaker och några få potatisar.
Grupp 3: Regnbågsdieten(de skrev titeln med olika färgpennor, sött!)
Denna grupp fokuserade på procent: 30 % fett, 30 % protein och 40 % kolhydrater. Fokus på färger i maten; man skulle välja 3 färger på varje huvudmåltid. Du kryssar sedan hela tiden i på ett formulär som veckovis ska representera alla färgerna.
Riktlinjer enligt regnbågsdieten:
Begränsa sockerintag till 1 ggn/vecka.
Max 1-2 glas vin/öl per vecka
Laga mat från grunden
Minst 30 minuters fysisk aktivitet per dag
Menyförslag enligt regnbågsdieten:
Frukost: Gröt med blåbär, kanel, mjölk, valnötter, hallon.
Mellanmål: Banan & yoghurt
Lunch: Lax (regnbågslax undrade någon....:-)) med bulgur, broccoli, tomat och morötter
Mellanmål: yoghurt, frukt och nötter
Middag: Mindre mängd kolhydrater, dvs fisk/kött/fågel med stor portion färggrika grönsaker
Mellanmål: mjölkprodukt med nötter
Grupp 4: Matglädje-dieten
(de hade fler förespråkare men de smet från lektionen tidigare....)Den här dieten lägger fokus vid det positiva med mat. Naturlig och varierad mat förespråkade de. Något fettsnålt men inte extremt. "Den här dieten passar de som vill ha kontrollerade former" - de skulle ta fram kokböcker och folders att lägga ut i matbutikerna för att ge inspiration till matglädje.
De arbetade utifrån två typer av tallriksmodeller: 1) Halva tallriken täckt med grönsaker, 1/4 täckt med fullkornspasta, quinoa, rotfrukter, bulgur eller ris) och 1/4 täckt med kött, fisk eller fågel. 2) Halva tallriken täckt med grönsaker och den andra halva tallriken täckt med vegetariskt protein (ex linsgryta).
Verkligen kul att ta del av deras idéer. Att de lyckade enas om enhetliga och sunda riktlinjer på så kort tid och presentera det på ett kreativt sätt var verkligen en prestation - bra jobbat! De olika grupperna fokuserade alla på olika saker vilket också var intressant. Det finns flera viktiga parametrar till "den perfekta dieten" och konsten ligger i att anpassa kostråden till vad som passar bäst för just dig.
Sammanfattningsvis, elevernas budskap: Ät enligt personliga förutsättningar och mål, Laga din mat från grunden, Välj olika färgrika grönsaker, Uppnå en sund balans mellan Pain & Pleasure och Hitta matglädjen!
Imorgon; åter på Balance. Ska till Mannheimer Swartling och hålla föredrag med chefen. Ska bli kul!
Alexandra
Trevlig helg!
Alexandra
Jag tror att extrema dieter, oavsett fettsnåla eller kolhydratssnåla, stjälper mer än de hjälper. Förvisso kan de skapa snabba resultat på olika sett, men de ger inte långvariga resultat. Att inte lyckas bibehålla uppnådd viktminskning uppfattas ofta som ett misslyckande och det orsakar psykiskt lidande för många.
En välbalanserad kosthållning med regelbundna mattider är det bästa för både vikt och humör, anser jag. Lägg till fysisk aktivitet i ekvationen så ökar välmåendet nästan omedelbart. En endorfinkick som man kan få helt gratis! Dessutom så motverkar det förstoppning, till skillnad från lågkolhydratskost.
Alexandra