tisdag 15 september 2009

Avokado för huden

För ett antal år sedan jobbade jag i en hälsokostbutik. Vi hade en stamkund som ofta kom in till oss, hon var 80 år + och hade en hud som en nyponros! Hennes hemlighet: mycket grönsaker, mycket frukt, 8 timmars sömn och att inte ta sig själv på för stort allvar! Hon var helt underbar.

Något som hon också hade gjort i åratal var en daglig ansiktskur. Varje morgon smörjde hon in sig med mandelolja, därefter baddade hon ansiktet med en handduk med iskallt vatten och därefter med varmt vatten och sedan kallt igen. Varje dag! Jag hade precis fyllt 30 då och tänkte att det är nu eller aldrig - huden måste räddas! I två veckor anammade jag hennes ansiktsrutiner men sedan rann det liksom ut i sanden.... Däremot har jag fortsatt med att smörja in mig med olja, varje kväll. Jag använder avokadoolja eller mandelolja - det är super verkligen och jag tycker att min hud mår väl av det.

Avokadon innehåller nyttiga fetter, antioxidanter, A-vitamin, betakaroten. I Mexiko och Sydamerika har man länge använt avokadon som skydd mot sol och vind. Man kan göra en egen ansiktsmask med mosad avokado, olivolja, äggvita. Låt masken verka i 20 minuter och skölj sedan bort med ljummet vatten. Passar bra för torr hud.

Dr Åsa pratade i sitt program på SvT (8 sept) om hur man gör sin egen hudkräm. Jag tänkte prova det faktiskt och då använda avokadooljan som bas. Om du vill veta hur man gör: gå in HÄR. Man behöver inte hyra ett labrum.... utan det går bra hemma.

Sedan kan man ju äta avokadon också så klart! Avokado passar bra till ugnsgrillad lax eller jag brukar göra ett mellanmål på kikärtor, skivade cocktailtomater, tärnad avokado och dressing gjord på olivolja, citron och pressad vitlök - urgott!

Alexandra x

1 kommentar:

  1. Att köpa färdig grillad hel kyckling i butik (ex willys) är det en nyttig variant eller innehåller de tillsatser eller liknande? Satsa på färdigköpt eller skippa det? (Tänkte på om man vill spara tid)

    Är de lika nyttiga som att man själv tillagar en kyckling?

    Är oliver nyttiga? (Ex svarta oliver)För-&nackdelar med oliver ur nyttighetssyn/kalorier etc..

    tacksam för svar:)

    SvaraRadera