onsdag 2 september 2009

Fett är svin bra!

Larmet om svininfluensan fortsätter att gå.... På Balance har vi alkogel vid entrén och i morse på väg till jobbet såg jag två personer med munskydd... Tänk, det måste varit så här farfars far tänkte sig att vi futuristiska människor på 2000-talet skulle vara...

I matvärlden råder det också diskussion om hur vi ska hålla oss friska. "Fettdoktorn" Annika Dahlqvist uttalade sig nyligen i Aftonbladet om hur hennes matrekommendationer skyddar mot svininfluensan. Hon hävdar att de som äter LCHF (low-carb-high-fat) inte blir sjuka. Mycket animaliskt fett och undvika pasta, ris, potatis.. Lite lustigt nog så var hon förkyld då jag lyssnade på ett föredrag hon höll i för ett tag sedan. Kanske hon hade slarvat lite då...

Professorn Stig Bengmark skrev i Dagens Medicin (augusti 09) att vitamin D kan ge ett ökat skydd mot influensan. Till skillnad mot Dahlqvist skriver han att plantbaserad föda torde hjälpa också. Sedan finns det vissa smittskyddsläkare (tex Åke Örtqvist) som hävdar att det inte alls finns någon kost som kan skydda mot svininfluensan.

Alla dessa experter som tycker olika! :-/ Vad jag tycker står i ett tidigare inlägg den här månaden. Kost är utan tvekan viktigt! En bra kosthållning kan indirekt skydda dig mot svininfluensan. Hur? Genom att stärka ditt immunförsvar. Du kanske blir drabbad, men inte dödligt sjuk.

För kostrekommendationer för minskad infektionsrisk - se tidigare inlägg. Vill även lägga till att gurkmeja också har dokumenterad anti-inflammatorisk effekt. Dessutom kan man undvika det som kan skapa inflammationer i kroppen som tobaksrökning och viss mat som tex charkuteriprodukter och hel- och halvfabrikat.

Fett är bra, jag håller med fettdoktorn. Men det är bara en del i det stora perspektivet. Baljväster, frukt och grönsaker innehåller massa nyttigheter som är bra för vårt immunförsvar och jag tror man gör ett stort misstag om man väljer bort det.

I helgen åt jag lax i ugn med en squash, fänkål och avokadosallad till - gott! Grilla lax, skivad squash och fänkål i ugn i 15-20 min. Ta ur grönsakerna från formen och låt dem svalna lite (ha laxen kvar på eftervärme i ugn så att den inte blir kall). Skiva avokado och blanda ihop med squash och fänkål. Tillsätt olivolja, salt, peppar och gurkmeja. Servera med laxen och en klick keso.

Alexandra x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar