lördag 19 september 2009

Medelhavskost, dyrt?

Idag skriver SvD att Medelhavskost är bra för hälsan men dåligt för plånboken. En spansk studie har visat att personer som äter medelhavsinspirerad mat betalar 1 dollar mer per 1000 kalorier för sin mat än de som åt enligt västerländsk modell. Jag har två kommentarer till det här.

Först och främst är det skillnad på kalorier och kilokalorier. Det är två olika enheter, precis som meter och centimeter. I dagligt tal brukar man prata om kalorier fast man menar kilokalorier. T ex en måltid brukar innehålla 500-600 kilokalorier. 1 kilokalori är 1000 kalorier och eftersom energimängderna brukar vara stora så använder man istället kilokalorier (eller kilojoule). En måltid på 500 kilokalorier motsvarar alltså 500 000 kalorier...

Så om man nu ska vara petig så säger SvD artikeln att man betalar 1 dollar mer per 1 kcal - det blir verkligen orimligt mycket pengar! Inte ens ett besök till Harrods exklusiva avdelning skulle man komma upp i den summan. Kanske är det petitesser, kanske var det ett tryckfel... men jag tycker att det är lite slarvigt. Det är precis som att säga att jag är 1,70 millimeter lång...

Min andra kommentar är till själva slutsatsen. 1 dollar mer per 1000 kilokalorier är dyrt för plånboken? Låt säga att man är aktiv, alltså tränar regelbundet, och har ett dagsbehov på 3000 kilokalorier. Då innebär det att man betalar 21 kronor extra per dag för sin mat... Visst har världen drabbats av ekonomiska utmaningar men 21 kronor... Jag tror att det är värt pengarna om man säger så.

Jag håller dock med om att ingredienser som Medelhavskosten förespråkar involverar både mer tid och pengar än vad de flestas plånböcker tycks tillåta. MEN prioritera bort annat... Godis, chips och läsk, det är dyrt. Hellre välja bort det och välja bra råvaror.

Varför är Medelhavskost så bra? Studier har visat att Medelhavskosten ger ett ökat skydd mot hjärt-kärlproblem, cancer och reumatiska besvär. Urkosten runt Medelhavet är rik på grönsaker, frukt, nötter, fisk och olivolja, sparsamt med transfetter och socker. Kosten är rik på antioxidanter och goda fetter. Peter M Nilsson (professor i klinisk kardiovaskulär forskning) skriver i Läkartidningen att en satsning på Medelhavskost bör stå högt på rekommendationslistan som ett viktigt steg mot förebyggandet av hjärt-kärlsjukdom.

Du hittar mer info och recept HÄR och HÄR och HÄR!

Alexandra x

4 kommentarer:

 1. Att köpa färdig grillad hel kyckling i butik (ex willys) är det en nyttig variant eller innehåller de tillsatser eller liknande? Satsa på färdigköpt eller skippa det? (Tänkte på om man vill spara tid)

  Är de lika nyttiga som att man själv tillagar en kyckling?

  Är oliver nyttiga? (Ex svarta oliver)För-&nackdelar med oliver ur nyttighetssyn/kalorier etc..

  tacksam för svar:)(skickade i ett inlägg under, men fick inget svar så jag försöker igen)

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jo, grillad kyckling innehåller lite tillsatser, t ex glutamat och marinaden är ofta av dålig fettkvalité. Jag tycker dock att om man tar bort skinnet så är det ett bra matval. Summan av kardemumman är ju också relevant här och om det blir grillad kyckling ibland och du äter rikligt med grönsaker och bra råvaror så kan det väga upp!
  Är du från Stockholm? I sådana fall kan man köpa riktigt bra kvalité kyckling på Bondens Marknad, Cajsa Varg, Happy Hippo. Kycklingarna är då vegetabiliskt uppfödda och utan tillsatser. Dyra priser men alternativet finns. Att köpa färsk kyckling och marinera själv är givetvis ett mycket bra alternativ.

  Oliver innehåler omättade fetter och är nyttigt. De är dock energitäta livsmedel så man får se upp med mängderna så att det inte blir för mycket. Helt beroende på hur övrig kost ser ut och vad man har för energibehov. Vissa svarta oliver i butikerna är egentligen gröna oliver som har färgats svarta med färgämne.... Välj en bra kvalité kalamataoliver om du gillar svarta oliver.
  Varma hälsningar!
  Alexandra

  SvaraRadera
 3. Tack för det snabba svaret, det uppskattas verkligen:)

  Bor tyvärr inte i Stockholm, där verkar utbudet på nyttigare kost vara mycket större!

  Jag brukar alltid ta bort skinnet från kyckling, är väl en vana sen långt tillbaka. Jag föredrar alltid att inte äta färdiga rätter eller liknande, men ibland har jag inte tillräckligt med tid. Så jag tänkte därför på färdigköpt kyckling. Iallafall.. Ska inte babbla på nu:)

  Hur är det med naturella jordnötter? Bra nötter med nyttiga fetter eller bör jag satsa på andra nötter?

  Tack:)

  SvaraRadera
 4. Hej igen!
  Naturella jordnötter är bra, likaså övriga naturella nötter. Variation är alltid bäst så köp några påsar och blanda en nötmix.
  Ha det bra!
  Alexandra

  SvaraRadera