tisdag 20 oktober 2009

Äkta vara

Ny märkning att hålla utkik efter!

Äkta vara är en ideell och oberoende förening som vill minska matfusket och skapa debatt i media. Man vill även ge vägledning till konsumenten att välja tillsatsfria livsmedel. Föreningen granskar livsmedel och godkänner de som uppfyller kriterierna för Äkta vara. Man godkänner t ex i princip inte varor med aromämnen, industriella ingredienser som traditionellt inte ingår i livsmedlet. Man godkänner heller inte tillsatta näringsämnen eller vilseledande marknadsföring.

Än så länge finns märkningen bara på City Gross men jag har en känsla av att det kommer att spridas som en löpeld bland matbutikerna i kampen om att vinna kundens förtroende. För det är det det handlar om tycker jag. City Gross visar att de tagit intryck av debatten om onödiga tillsatser och gör det enklare för konsumenten att göra medvetna matval.

För mig blir det lite långt att åka till City Gross men man kan gå in på Äkta varas hemsida och kolla upp 166 olika livsmedel som är fria från tillsatser. På sajten bloggar också författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson, som skrivit "Den hemlige kocken" och "Äkta vara".

Vilket fantastiskt initiativ!

Alexandra

1 kommentar:

  1. Äntligen!!! Det här har jag väntat på. Värt att åka till citygrossan!
    Hej!
    Patrik

    SvaraRadera