tisdag 13 oktober 2009

Solseminarium på Nordic Light

Idag var jag på solseminarium med Karin och Jennie (AXA dietister) på Nordic Light. Temat var D-vitamin och solen - att den inte räcker till för oss nordbor vilket kan vara skadligt för skelettet. Sverige har hög förekomst av benskörhet jämfört med solrika länder.

Anders Nylund (metrolog, Tv4) inledde med meterologisk fakta, och beskrev Sverige som ett av de solfattiga länderna. Vi har i genomsnitt 1900 soltimmar per år i Sverige.

Därefter pratade Eva Waern (överläkare på Sahlgrenska och expert på Osteoporos) om senaste forskning om D-vitamin och solens betydelse för vår hälsa.

Här kommer en sammanfattning av vad som sades...

 • För att kroppen ska kunna ta upp kalcium (viktigt för skelettet som ni vet) krävs D-vitamin. Om du har för lite D-vitamin, blir följden att kroppen inte kan ta upp lika mycket kalcium.
 • D-vitamin anses vara både ett vitamin och hormon.
 • Den fysiologiskt aktiva formen är D3 (kolekalciferol).
 • D-vitamin produceras i huden vid solljus. Att sitta i solen i cirka 20-30 minuter så bildas det ca 250 mcg D-vitamin. Om du är mörkhyad så tar det 5-10 ggr längre tid att bilda D-vitamin i huden.
 • D-vitamin kan du även få via födan: lax/makrill, strömming, torsk, ägg, mjölkprodukter, kantareller. D-vitamininnehållet i dessa är dock relativt lågt.
 • Ditt D-vitaminintag får du främst från solljuset - närmare bestämt 70-80 %!
 • Under vinterhalvåret, trots att solen skiner, så bildar kroppen inte D-vitamin. Våglängden på UV-strålningen är inte tillräckligt lång. Du lever alltså på det D-vitamin som bildats under sommaren.
 • Solarie går lika bra? NEJ, det är inte samma strålning som krävs för D-vitaminbildning (dock finns det speciella solarium som har den UVstrålning som krävs men de är mindre vanliga).
 • Vi nordbor har mycket D-vitamin lager när sommaren går mot sitt slut men när våren kommer är D-vitaminnivåerna mycket låga.

Osteoporos är en sjukdom som ökar och kostar mycket pengar för Sverige, närmare bestämt 3,5 miljarder/år plus mycket lidande. 40 % av svenska kvinnor med benskörhet får inte den behandling med D-vitamin som de behöver enligt Eva Waern.

Eva tog också upp andra områden där D-vitamin är av betydelse; bla hjärtat och mental hälsa. Studier har ju presenterats i våra dagstidningar på senaste tiden om just detta. Se artiklar här, här och här.

Så klart fick vi en goody-bag med oss hem! I den fanns lite material att läsa och så även ett D-vitamin tillskott. "Solvitaminet" är ju ett trendigt vitamin just nu och många väljer att ta det som kosttillskott. Men; behöver vi det egentligen?

Risken att drabbas av underskott av D-vitamin under vinterhalvåret är som störst för de personer som inte äter fisk och mjölkprodukter. Likaså för dem som har dåligt fettupptag, har glutenintolerans eller någon inflammatorisk tarmsjukdom. För dessa personer kan det vara lämpligt att ta D-vitamin (eller en bra multivitamin med D-vit). En del experter hävdar dock att alla som bor på våra breddgrader vintertid riskerar underskott av D-vitamin och bör ta ett D-vitamin piller under den perioden.

Jag tror att om du äter välbalanserat och tillräckligt året runt, utsätter dig för mycket solljus under sommaren (varav några minuter utan solskyddsfaktor eftersom det hindrar effektiv D-vitamin bildning), tränar regelbundet och inte röker så minskar du risken för benskörhet markant samt bygger upp dina D-vitaminlager. Ät mjölkprodukter varje dag (keso, mjölk, fil, yoghurt) eftersom du hittar både kalcium och D-vitamin där. Välj andra D-vitaminlivsmedel under veckan: lax, torsk, strömming och ägg - minst 3 ggr i veckan. Då tror jag inte att du behöver tillföra extra D-vitamin.

Men, om du är intresserad av att ta D-vitamin så kunde Eva Waern bekräfta att det är relativt ofarligt att göra så. Överdosering är mycket ovanligt. Däremot är A-vitamin toxiskt i stora doser så dubbelkolla att det inte finns A-vitamin tillsatt.

Nu ska jag ta en promenad hemåt i kylan! Första snön föll ju idag...

Alexandra

4 kommentarer:

 1. Tack för bra inlägg Alex!
  Tycker att vitamin d är intressant och har själv valt att börja ta det som kosttillskott. Har du ett märke/tillverkare som du rekommenderar? Bör man även ta calcium också?
  Mvh, Mikael

  SvaraRadera
 2. Hej Alexandra!

  Vad kul att läsa en blogg som skrivs av en nutritionist. Själv går jag sista året på nutritionslinjen i Sthlm och är sugen på att jobba i England efter examen. Jag läste att du både har utbildat dig och jobbat där och skulle gärna vilja veta lite mer om hur det är att jobba där. Tyvärr hittade jag inte några kontaktuppgifter till dig men jag testar att lämna en kommentar. /Linda

  SvaraRadera
 3. Hej Linda!
  London är verkligen en fantastisk stad att arbeta och bo i så det tycker jag att du ska förverkliga. Välkommen att höra av dig till mig på alexandra@balancetraining.se.

  Mvh,
  Alexandra

  SvaraRadera
 4. Hej Mikael,
  Jag tycker att Holistic har bra produkter och de har vitamin D i deras sortiment. Andra bra märken är Solgar, BioCare och Great Earth.
  Vad gäller calcium så beror det på vad du har för behov, kan inte svara på det så här. Däremot är det inte så svårt att täcka calciumbehovet via födan. Calcium finns i: mjölk, fil, yoghurt, keso, kesella, ost, grönkål, broccoli, sardiner, lax, jordnötter, valnötter, solrosfrön, mandel, torkade bönor, sesamfrön.
  Vänliga hälsningar,
  Alexandra

  SvaraRadera