torsdag 1 oktober 2009

Fet nyhet

Ett nybakat bröd. En klick smör som smälter in i det ljumma färska brödet. Till det en kaffe och dagstidning. Få dessa fyra serverat överallt i världen och du känner dig hemma, inte sant?

Men plötsligt var det fel att äta smör. Sedan blev det fel att äta bröd. Och kaffe var vätskedrivande. Kvar blev... tidningen eller ett dåligt samvete!? Höga röster hörs från höger och vänster om vad som är rätt och fel. Till och med jag som "expert" blir förvirrad. Eller snarare, irriterad.

Idag publiceras det i samtliga dags- och kvällstidningar att smör nu är ok. "Varsågod och njut!" skriver Aftonbladet med en stor bild på ett smörpaket. Journalisten hänvisar till en rapport som forskare sammanställt på uppdrag av WHO där man nu slår fast att det inte finns tillräckligt med fakta bakom kopplingen mättat fett och hjärt-kärlsjukdom. Nu är det fritt fram igen för gräddsåser och mormors köttbullar!

Verkligheten är dock inte så enkel. Sorry... Flera faktorer spelar in. Det är fetman som ställer till problem för hälsan och vägen till fetma ser olika ut.

Vårt problem i västvärlden är att vi har svårt att förhålla oss till överflödet av mat. Vi ser även att aptitregleringen inte fungerar optimalt för en del. Vi äter för tröst och vi äter för välmående, alltså inte enbart för överlevnad. Det är vårt förhållningssätt till mat som vi först och främst måste titta på. Om du äter mer mat än du förbrukar så går du upp i vikt. Onekligen. Vägen dit kan smyga sig fram och den kan också gå raketsnabbt!

Fett är ett energigivande ämne som innehåller dubbelt så mycket energi per gram än vad kolhydrater och protein gör. Detta har både fördelar och nackdelar. Du kan lagra fett på kroppen i stor utsträckning vilket var en förutsättning för överlevnad för tusentals år sedan då vi gick igenom svältperioder. Vi lever dock inte som våra förfäder gör idag. Äter du för mycket fett så är det lätt att hamna i positiv energibalans - dvs du lagrar mer än du gör av med.

Detsamma kan hända med kolhydrater så klart. Stora portioner pasta, baguetter och läsk - äter du mer av dessa än du förbrukar så spelar det ingen roll om du har smör eller inte som tillbehör - du går upp i vikt! Äter du för mycket snabba kolhydrater och är inaktiv kan kroppen bli bättre på att lagra fett, pga försämrad insulinkänslighet.

Fettet på kroppen och då speciellt bukfetman är farligt fett för hjärt-kärlhälsan.

Vad säger forskningen? Det är svårtolkat eftersom studier inte har gett enhetliga resultat. Amerikanska studier och den omtalade Malmö-studien visade att feta mejeriprodukter faktiskt korrelerade med lägre risk för hjärt-kärlsjukdom. Andra studier har visat att mycket mättat fett i kosten orsakar försämrad insulinkänslighet vilket i sin tur kan orsaka ökad fettinlagring och därmed ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

LCHF-anhängare riktar stark kritik mot livsmedelsverket och hånar dem för att inte vara uppdaterade i fettdebatten. De hävdar också att livsmedelsverket är fettskrämda. Jag håller inte med om allt Livmedelsverket säger men jag upplever inte dem som fettskrämda. Då har man inte tagit till sig informationen på deras hemsida. De hävdar att 1/3 av matintaget bör bestå av fett. Vidare rekommenderar de cirka 70 gram fett för kvinnor och 90 gram för män.

Fyi... Fettinnehåll i några produkter:
1 glas rödmjölk: 6 gram fett
Stekta köttbullar: 10 gram fett
4 tsk bregott: 16 gram fett
2 msk olivolja: 30 gram fett
3 msk creme fraiche (34 %): 15 gram fett
2 msk solroskärnor: 9 gram fett

Det låter präktigt kanske och rent marknadsföringsmässigt så verkar man tjäna på att framföra en häpnadsväckande teori MEN..... att äta variationsrikt och välbalanserat utan att utesluta någon fettkälla helt och hållet ur sin kost och samtidigt undvika att "fettfrossa" är det rätta enligt min mening. Att äta lite av varje och att välja bra råvaror är uteslutande det bästa.

Däremot, vilket är viktigt att påpeka, vi är alla inte stöpta ur samma form. Olika personer kräver olika diet. Vissa mår bättre att minska ner på kolhydrater, andra på fett. Lyssna på kroppen. Om du behöver hjälp är det en god investering att ägna några träffar med en expert på området.











Feta tips!
  • Unna dig 3 omega-3-dagar i veckan: lax, makrill, tonfisk, sill, valnötter, linfröolja.
  • Varje dag något av följande: nötter, frön, avokado, olivolja, rapsolja, avokadoolja, hampafrön.
  • Stek i kokosfett eller smör. Vid låga temperaturer är det ok med olivolja, avokadoolja eller rapsolja.
  • Undvik helt syntetiska transfetter: pommes, chips, ostbågar, bakverk, snabbmat. "Delvist härdat fett" betyder transfetter (oftast).
  • Smörj in dig i kokosfett eller avokadoolja - bra för hyn.
  • 1 omega-kapsel per dag kan vara bra för den som slarvar lite med fisken.... Pikasol Forte och Mor-Epa är bra produkter som finns på Hälsokostbutiken.

Kom precis hem från middag med Karin. Hon är också dietist och vi har nu bestämt oss för att skriva en bok tillsammans! Känns fantastiskt spännande! Inte minst för att kunna titulera sig författare :-) Vi ska nischa oss mot en speciell målgrupp. Avslöjar vilken lite längre fram...

Alexandra x

2 kommentarer:

  1. Hej! Skönt med någon som håller fast vid den ack så logiska men idag lite bortglömda teorin att äta variationsrikt och balanserat! Jag har nyligen upptäckt din blogg och jag gillar den skarpt då den kombinerar sunda matvanor utan att utesluta en sund miljö, dvs du får även med miljötanken som lätt hamnar i skuggan i vår jakt på att äta rätt, för oss, vår hälsa.

    Men...nu reagerade jag på att du rekommenderar den starkt utrotningshotade ålen, och jag kan givetvis inte kräva, men jag kan önska, att du och andra i din position var mer försiktiga med att rekommendera arter som redan nu är hårt pressade av människans livsstil. Mer info: http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/fisk/

    Men för övrigt - tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Hej Maja!
    Tack för att du uppmärksammade detta! Av ren automatik listade jag upp omega-3 källorna men visst vet jag om att ålen är utrotningshotad och själv avstår jag helt från att äta den av just detta skäl. Färre fiskare har ju numera tillstånd till ålfiske och flera matkedjor säljer dessutom inte rödlistad ål så känns bra att Sverige har tagit situationen på allvar.
    Jag tar bort ålen från listan bums!
    Ha det bra,
    Alexandra

    SvaraRadera