söndag 11 oktober 2009

Frukost

Visst är det märkligt att de flesta av oss kör samma frukost varje dag. Så är det iaf för de flesta av mina kunder och faktiskt likaså för min egen del trots att jag försöker variera mig. Blir det inte långtråkigt kan man fråga sig!? Det är ju mindre vanligt att man kör samma måltid varje kväll.

Själv brukar jag göra en smoothie på morgonen och äta med 1 knäckemacka med ost & paprika. Men nu har jag bytt spår!

I morse åt jag fruktsallad: hackat äpple, hallon, skivad banan och fryst mango (jätte gott när den inte tinat helt, blir som glass). Sedan har jag hasselnötter i också och till det blir det yoghurt naturell, just nu använder jag A-fil. När jag kom till jobbet blev det en knäckemacka med skivad avokado och skinka och sesamfrön på. Gott!

Vad äter du till frukost?

Alexandra x

6 kommentarer:

 1. Hej Alexandra!
  Hoppas allt är bra med dig, kikar förbi här rätt ofta för att läsa dina "finurliga" inlägg.

  Mvh Tim Aronsson (den långa blonda), FH3.
  tim.aronsson@twitch.se

  SvaraRadera
 2. Hej Alex!
  Jag är också lite dålig på att variera mig... Min standardfrukost är din smoothie och 1 kokt ägg. Ibland äter jag även en extra frukt och kanske 1 macka med pålägg. Nu ska jag prova din fruktsallad!
  /Sofia

  SvaraRadera
 3. Hej Alexandra!
  Jag brukar äta gröt till frukost med mjölk, nötter och äppelbitar, enligt din rek! Jodå jag följer råden :) Mår toppen av det. Borde kanske variera mig. blir nog mackor med skinka och paprika ibland också. Kaffet får jag ju behålla o det tackar jag för! :-)
  Vänliga hälsningar Lars

  SvaraRadera
 4. Om man skulle vilja gå upp några kilo, vad skulle du rekommendera att man åt och hur bör maten fördelas under dagen? Gärna att man går upp på ett hälsosamt sätt och inget godis eller liknande:

  Min kompis däremot vill gå ner ett par kilo och undrar vad nackdelarna med pasta, ris respektive potatis är. Vilket av dessa är minst nyttigt? Varför är det så mycket snack om att dessa är något man bör undvika? (GI-metoden ex och som Er viktgrupp även ska undvika)

  SvaraRadera
 5. Hej Alexandra!

  Tack för en jätteinspirerande blogg!
  Sen, jag är också enformig och äter nästan varje vardag havregrynsgröt med minimjölk, keso (eller grynost som vi kallar det i Finland) frysta blåbär och krossade linfrön. Har jag bråttom blir det naturell yoghurt med frysta bär och müsli.
  Till helgen brukar jag festa till det med en brunchaktig frukost med stekta ägg och annat som finns i skåpen.

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Tack för alla kommentarer och tips! Mycket inspirerande!

  Vad gäller frågan om viktuppgång så är det viktigt att äta regelbundet, dvs 3 huvudmåltider och 2-3 mellanmål. Personer som vill/behöver gå upp i vikt kan ha svårt att öka på mängderna vid huvudmåltiderna, därför fyller mellanmålen en viktig funktion, försök att göra dem mer matiga. T ex yoghurt och frukt eller en smörgås. 1 tsk linfröolja till frukost kan vara bra, likaså välja energitäta livsmedel som nötter, frön, avokado, olivolja.

  Pasta, ris och potatis är def. inte onyttigt. Många väljer att minska ner på dessa kolhydrater eftersom de binder vätska och man ser därför en snabb initial viktminskning. Dessutom tror många idag att kolhydrater bidrar till en viktuppgång pga insulinet. Det är försämrad insulinkänslighet och/eller för stor mängd kolhydrater som inte är bra för vikten - jag har skrivit om det i tidigare inlägg. Anledningen till att jag rekommenderar mindre kolhydrater för viktgruppen under de första 2 veckorna är för att de ska se snabba resultat i början som en "morot" att sedan fortsätta. Att utesluta stärkelserika kolhydrater och istället välja grönsaker och frukt är dessutom ett bra sätt att få ner energimängden. Men vi kommer som sagt introducera dessa kolhydrater under deras tredje vecka, då även träningen kommer att trappas upp. För liten mängd kolhydrater under en lång period kan vara negativt för hälsan och jag rekommenderar inte detta.

  Varma hälsningar,
  Alexandra

  SvaraRadera