söndag 4 oktober 2009

Sparris & Broccolisoppa

Kvällen igår med Killinggänget var tyvärr lite av en besvikelse. Kanske det är en sådan där uppsättning man måste se två ggr för att riktigt förstå den, eller inte se den alls... Men å andra sidan så var det ett historiskt ögonblick att de intagit dramaten scenen och en del skämt om deras "mardrömsnöjesfält" var ganska roliga.

Senare på kvällen gjorde jag min Broccoli- och Sparrissoppa. Den är riktigt god så ni får självfallet en kopia på receptet!

Broccoli- & Sparrissoppa
Ingredienser:
1 broccolihuvud
1 knippe sparris
2 vårlökar
100 gram champinjoner
2 tsk smör
1/2 vitlök
5 dl vatten
1 msk Biofoods lantbuljong (eller 1 buljongtärning)
2 dl grädde
100 gram champinjoner
ca 70 gram chevreost

Gör så här!
1) Skölj broccoli och sparris. Skär dem i mindre bitar.
2) Skala och hacka löken.
3) Fräs broccoli, sparris och lök i smör och vitlöken i 1-2 minuter.
4) Tillsätt vattnet och buljong. Låt koka i 5-10 minuter.
5) Tillsätt grädden och mixa med stavmixer.
6) Skölj och hacka champinjonerna. Stek dem i lite smör. Salta och peppra.
7) Servera soppan med champinjonerna och tärnad chevreost. Servera gärna med ett surdegsbröd till också!

Har du bladpersilja är det super gott till också. Det går även bra att använda enbart sparris eller broccoli. För lite extra sting brukar jag ha lite sambal oelek eller chilikrydda.

Alexandra x

4 kommentarer:

 1. Har ett par frågor jag hoppas Ni skulle kunna besvara:)

  Stämmer det att återuppvärmd gröt får ett lägre GI? (Är det så med allt som värms upp igen, ex potatis får ju tydligen också lägre GI när den kallnar och sedan värms igen eller äts kall)

  På tal om potatis. Varför anses potatis "onyttigt" av vissa? (Ex de som följer GI? För potatis innehåller ju tydligen få kalorier tillskillnad mot ex. kidneybönor. Vad är alltså "nackdelarna" med potatis?

  Proviva- fruktdryck, är de nyttiga? De innehåller tydligen 4%tillsatt socker (vet inte vad det innebär riktigt) och sedan ex havremjöl och liknande..

  Tacksam för svar:)

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Det stämmer, då den varma potatisen kallnar omfördelas stärkelsen och den får ett lägre GI värde. Det låga GI värdet "håller i sig" även när den värms upp igen. Dock ser jag inga problem med att äta varm potatis eftersom du ska upp i en stor mängd potatis + inte äta några tillbehör (grönsaker, kött, kyckling) för att det ska påverka blodsockret negativt.

  Enligt mig finns det inga nackdelar med potatis. Den mättar bra och är dessutom mineralrik. Anledningen till att många utesluter potatis är pga "högt GI" men äter du en normalportion med potatis och andra råvaror så ger inte det ett högt blodsockersvar.

  Goda bakterier är bra för hälsan, för immunförsvaret och magen. Lite beroende på hur övrig kost ser ut så kan jag hålla med dig om att Proviva är något för söta. Tillsatt socker innebär att de tillsatt vanligt socker, dvs sackaros. Välj istället Verum eller Cultura fil/yoghurt naturell om du vill undvika sockret.
  Hälsningar,
  Alexandra

  SvaraRadera
 3. Hej igen!

  Tack för det snabba svaret, det uppskattar verkligen:)

  Okej då förstår jag, men förutom potatis och gröt, vad för andra råvaror (eller liknande) får lägre/lågt GI på detta sätt? (Att det kallnar och ev. återvärms)Men kalorierna förändras inte väl?

  Jag kommer fortsätta med att äta varm potatis, men det är intressant att veta:) Följer inte GI så värst.

  Om man har teflonpanna och ska steka kyckling eller annat kött. Måste man ha någon olja/margin att steka med? Hur skall man annars göra så det inte fastnar?

  SvaraRadera
 4. Hej igen!
  Kalorimängden påverkas inte nämnvärt mycket. Vad som är mest intressant vad gäller GI är att titta på hela måltiden och inte stirra sig blind på de enskilda livsmedlen. Struktur, kolhydratskoncentration, surhet, fett och proteininnehåll påverkar GI. Om du äter kött med tex potatisen så får du ett bra GI värde på måltiden. Även om du tillsätter vinäger i salladen så gör surheten i dressingen att GI värdet sänks. Likaså gör fibrerna i grönsakerna detta. Du hittar många bra svar i Pauluns GI böcker, där står det mesta man bör och vill veta om GI.
  När du steker på lägre temperaturer så rekommenderar jag raps- eller olivolja. Annars vanligt smör eller kokosfett.
  Lycka till!
  Alexandra

  SvaraRadera