onsdag 28 oktober 2009

Charkvaror utan tillsatser?

YES, inga tillsatser!!! Det blev första reaktion när den fina skylten på ICA kom i mitt blickfång. Andra reaktion blev: .....eller??

Familjen Olsson Kött & Chark stod bakom den fina skylten: "Charkprodukter utan onödiga tillsatser". I det finstilta stod det däremot att nitrit förekommer, eftersom "människan producerar det själv".

Nitrit används som konserveringsmedel och ska även motverka utveckling av sporbildande bakterier. Nitrit ökar hållbarheten samt ger skinkan/köttet en fin rosa färg (istället för att förbli naturligt grå). Nitrit finns även naturligt i vissa grönsaker som spenat och rädisor. So far so good...

Det kan dock vara ett skadligt ämne. Nitrit kan omvanlas till nitrosaminer i våra magar vilket kan ha cancerframkallande effekt och sätts även i samband med diabetes. Det finns emellertid inte mycket vetenskapligt tunga bevis, förutom några studier på möss. Joel Petersson vid Uppsala Universitet skriver även i sin avhandling att nitritrika frukt och grönsaker skyddar magsäcken från skador. KRAV godkänner likväl inte nitrit som tillsats, som en "försiktighetsåtgärd" snarare än övertygad hälsofara. KRAV anser att det går att tillverka säker charkprodukter utan nitrit.

Själv undviker jag nitrit, som tillsats. Som en försiktighetsåtgärd alltså. Nitritgrönskerna väljer jag dock inte bort. Jag tror att det kan vara en diskussion om mängden.

Om ni undrar vart man kan hitta nitritfri julskinka så går det att få tag i hos: Lars Sandström i Söderhallarna, Nacka och Älvsjö. Mälarchark säljer också en Kravmärkt prinskorv. Det kommer jag att handla i jul!

Alexandra

1 kommentar:

  1. Tack för tipset, då vet jag vart även jag köper julaskinkan!
    P

    SvaraRadera