onsdag 20 januari 2010

Nötter!

Everybody is going nuts! Överallt i butikerna kan man hitta nötter och fröer i olika varianter. Självklart är det här; bra!

Nötter och frön är en rik källa på goda fetter, protein, mineraler och vitaminer. De fungerar som ett utmärkt mellanmål, tillsammans med en frukt eller som de är. Ett balanserat blodsocker är oerhört viktigt för välmående och hälsa.

Det finns alltså stora fördelar med att äta nötter. Men.... inte för att jag vill förstöra stämning helt..... så måste jag ändå påpeka att jag träffar en del kunder som önskar att gå ner i vikt och samtidigt knaprar på ganska mycket nötter. Den här informationen som följer är för er som har samma målsättning... Stora mängder nötter kan vara boven bakom en oförmåga att gå ner i vikt/viktökning, om man i övrigt äter bra.

Självklart är det ett tusen gånger bättre val med nötter än kanelbullar och godis men man ska vara lite försiktig med mängderna. 1 påse olw mellanmålsnötter innehåller nästan lika mycket energi som en hel måltid. Ett bra mellanmål för de flesta är 1/2 påse + 1 frukt. Givetvis beror det här helt på hur mycket du tränar. Tränar du flera gånger i veckan och har en aktiv vardag så kanske en påse kan vara lämpligt.

Något annat som är lite nuts är att Karin Hedmans och mitt samarbete med Radar har nått sitt slut. Tyvärr beslutades det i helgen att de vill nischa innehållet mot enbart mode. Vi tycker att det här är synd och tråkigt att de inte kan tänka (lite) bredare än mode. Nåja... no hard feelings. Vi har som ambition att fortsätta blogga tillsammans men i ett annat forum - som inte är bestämt, än! Jag vet att en del läsare från Radar nu har kommit in hit vilket är kul! Många vill fortsätta följa Karin och jag lovar att hålla er underrättade om våra och hennes planer framöver! Tills dess nischar jag min blogg mot mat och jag hoppas att Karin kanske lägger in något inlägg här ibland... så håll utkik!

Alexandra

7 kommentarer:

 1. Tycker att ert hälsobloggande var bland det absolut bästa på Radar! De gör verkligen en stor förlust som inte behåller er.
  Detoxande, osv, är jag lite skeptisk till (finns det vetenskapliga studier på att man faktiskt kan "avgifta" kroppen?), annars är allt ni skrivit om verkligen toppen! Mer mer mer!
  Så tack för ett superbra bloggande! Håller tummarna hårt för att ni fortsätter i samma stil på annan plats.

  SvaraRadera
 2. Hej Anna!
  Vi tackar tusen gånger om för de orden, det värmer verkligen! Både Karin och jag tycker att det är tråkigt.

  Med all rätt ska man vara skeptisk mot begreppet detox. Jag ser det dock inte riktigt som en "avgiftning" men däremot att man väljer 1 eller 2 tillfällen per år där man "toppar" sin kosthållning med riktigt bra näringstät mat och samtidigt tar en paus från mindre bra råvaror.

  Det ligger ingen vetenskaplig tyngd bakom den här typen av "diet" men däremot finns det studier som visar att olika typer av näringsämnen ger fördelaktiga effekter på lever funktionen (och andra organ givetvis). Väljer man då näringstät man, som under min "detox", så kan man indirekt främja leverfunktionen och det fungerar som en mild "utrensning".

  Av erfarenhet vet jag att många mår bra av den här typen detox. Ett flertal av de kunder jag träffar lever mer eller mindre stressfullt liv, dricker mycket kaffe, vin och äter socker för att "piggna till". De kan behöva stanna upp och vara extra snälla mot sina kroppar med hjälp av ett strikt kostprogram under några dagar. Många säger att de får mycket mer energi, får "klarare hy" och sover bättre under den här perioden och det blir som en slags påminnelse att försöka tillämpa det här även efteråt, fast inte så strikt.

  Du fick ett långt svar.... :-) Välkomnar fler frågor och kommentarer!

  Ha det så bra!

  Varma hälsningar, Alexandra

  SvaraRadera
 3. Det var synd att Ni var tvungna att sluta:(

  Jag åt förra veckan (dagligen) 1-2 kg nötter/frön om dagen. Sedan lite frukt och grönsaker. Detta borde jag verkligen gå upp av (tänker på nötterna/fröna) men när lär jag märka det? Jag är sååå beroende av nötter och från, när jag väl äter det så blir det flera hundra gram! Har inte märkt något (vad gäller vikten) än så länge.. Bara att jag blir lös dagen efter:S

  SvaraRadera
 4. Har en fråga, jag har en förpackning ekologiska ägg som gick ut igår (den 20januari). Jag vet att ägg håller längre än bäst-före-datum märket MEN hur länge? Ex inom hur många dagar bör jag ha ätit upp äggen ungefär? (Har 8st kvar) Jag vet att man kan testa i ett glas eller så, men skulle gärna vilja veta på ett ungefär hur mycket mer de håller än datummärkningen. (Handlar det en vecka, två veckor, en månad etc..)

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Förvisso låter 1-2 kg nötter om dagen ganska mycket men om du inte har märkt något på vikten så kanske du inte äter så stora matportioner i övrigt och rör på dig mycket. Det här med mängden nötter och risken att gå upp i vikt gäller framförallt personer som har problem med vikten. Man kanske har låg förbränning och svårigheter med att gå ner i vikt och då kan energimängden i nötterna ställa till det. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att ha pekpinnar vad gäller nyttigheter som nötter och frön och om du känner att du mår bra och ligger i viktbalans, då tycker jag inte att du ska oroa dig över mängderna. Variation är viktigt också, kanske du skulle variera med knäckebröd + hummus eller avokado som mellis istället? Även bra att variera typen av nötter och frön.

  När det gäller ägg-frågan. Ägg håller sig längre i kylskåp. Det är svårt att säga hur mycket längre de håller sig men för egen del så brukar jag räkna med 1 veckas längre hållbarhet i kylskåp. Om man blir osäker så kan det vara bra att göra det där ägg-testet. Om du lägger ägget i vatten och det flyter upp till ytan - då är det gammalt och bör inte ätas. Ett annat test; när ägget knäcks och gulan är "hög" med äggvitan tätt runt den så är det färskt.

  Varma hälsningar,
  Alexandra

  SvaraRadera
 6. Fyi f*n vad tråkigt gjort av Radar!!!! Ert blogg var den bästa dom hade där!

  När ska ni berätta vad ni ska göra?!? ;) Vill faktisk läsa mera tränings info a la Karin! Det är så bra att du skriver den här bloggen, tack för det! :)

  Varma kramar för er båda från Finska Lappland!

  SvaraRadera
 7. Hej!!
  Vad roligt att höra, tusen tack för det. Vi tycker också att det är tråkigt som sagt...

  Vi vet inte än, Karin och jag, men jag lovar att hålla dig underrättad! Ska försöka få henne till att lägga in ett blogginlägg också... Hoppas!
  Kram och tack!

  SvaraRadera