onsdag 27 januari 2010

Fettstudie - en till!

Med risk för att bli tjatig.... nu pratas det fett igen. Ytterligare en studie visade i förra veckan att det inte finns något direkt samband mellan mättat fett (smör, ost, kött) och hjärt-kärlsjukdom.

Studien är en meta-analys där man granskat 21 studier och forskarna gör slutsatsen att 1) mängden fleromättat fett och 2) förhållandet mellan mättat och fleromättat fett i kosten är av störst betydelse för hjärthälsan.

För er som inte redan vet...
Mättat fett: fet mjölk, smör, korv, ost, glass, choklad.
Enkelomättat fett: oliver, rapsolja, olivolja, nötter, frön, avokado.
Fleromättat fett: fet fisk (lax, makrill, tonfisk), skaldjur, valnötter, linfrön och linfröolja.

I meta-analysen såg man att det inte fanns någon statistisk koppling mellan ett högt intag av mättat fett och risken för hjärt-kärlsjukdom. Dock poängterade författarna att genom att byta en viss mängd mättat mot fleromättat fett kan man minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

De gamla kostråden som rekommenderar minskat fettintag, och då främst mättat, börjar alltmer blekna i trovärdighet. Livsmedelsverket skriver nu på sin hemsida: "Den nya studien är ett värdefullt bidrag till kunskapsunderlaget för den påbörjade översynen av de nordiska näringsrekommendationerna".

Visst är debatten intressant? Kul att hänga med i svängarna... Vad jag tycker om debatten har jag skrivit om en hel del, bla här, här, här och här.

Alexandra

2 kommentarer:

 1. Vad de håller på... Balans är väl ändå viktigast utan att fokusera på struntsaker... Lite av allt och bra kvalitet på maten så blir det bra. jag äter nu mest protein på kvällen och mår bra av det, men då är mellanmål och lunch tillräckliga. Lite som du skrev var bra för överviktiga. Det har hjälpt mig att gå ner 7 kg!
  Tack för bra blogg!
  /Pär

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag är desperat behov av hjälp! Bor tyvär inte i sthlm men om jag gjorde hade jag signat upp mig hos dig på Balance direkt!
  Jag har under en period, från mitten av november framtill början av januari, haft jättemycket jobb och stressat jättemycket. Nu har det lugnat ner sig, men under denna period har jag varken haft tid till att träna eller äta rätt. Jag har gått upp 5 kg, vilket jag inte vill ha kvar. Allra minst eftersom jag ska på en jättestort bröllop i mars. Jag vet inte hur jag ska sätta igång, känner mig så trött i kroppen så varje gång jag sätter igång med "äta rätt" eller "träna mer" så håller det bara någon dag sen faller jag ihop igen. Jag är i normala fall en tränad person, brukar både powerwalka på morgonen och träna spinning eller styrketräning på kvällen ca. 3-5 ggr i veckan.
  Nu vill jag bara komma igång, med både kost och träning, få mer energi och gå ner mina 5 kg (väger nu 70kg och är 175 cm lång). Vad ska jag göra? Vilken metod är bäst? Vill få en bra start till festen i mars.
  tacksam!

  SvaraRadera